Életmód

Aranyszabályok házimunkához – kezdőknek is

Vannak, akik szeretik a házimunkát, és akadnak olyanok is szép számmal, akik egyenesen utálják. Legyen szó bármelyik esetről, egy valami biztos: valakinek el kell végeznie azokat a hétköznapi feladatokat, amelyeket az élet megkíván.

Tartozz a kényszeres takarítók táborába, vagy kívánd a pokolba az összes, rendtartással kapcsolatos munkát, abban egyetérthetünk, hogy bizony egyáltalán nem mindegy, mennyi idő alatt rakod rendbe a környezeted. Hoztunk néhány olyan tanácsot, amelyeket ha megfogadsz, sokat könnyíthetsz a hétköznapjaid terhein.

  1. Rend a lelke mindennek – szól a régi mondás. Az üzenete pedig ebben az esetben nem az, hogy csakis akkor lehetsz boldog, ha állandóan rend van otthon, hanem az, hogy az életedet tartsd rendben, vagy egyértelműbben kifejezve, tartsd rendszerben. Először is gondold át, hogyan telik a heted általában. Minden napra táblázz be egy kevés házimunkát, oszd fel a feladatokat, így nem esik ki a kezedből az irányítás, és időd is jut mindenre. Ráadásul nem érzed majd úgy, hogy téged terhel a világ összes házimunkája.
  2. A főzés az egyik sarkalatos probléma azoknál, akik maguk készítik el a család meleg ételét. A praktikusság a mai rohanó világban egyértelműen erény, ezért élj is vele: mindig több adagot készíts el, mint amennyit megesztek, és fagyaszd le a maradékot – ezzel meg is oldod egy másik nap meleg élelmezését.
  3. Nem kell hetente nagytakarítani. A legtöbben minden évszakban csinálnak egy egész házat érintő nagytakarítást, és ezzel le is van tudva az alapos háztisztítás. Ne akard túltolni, nincs értelme minden héten ablakot mosni vagy a szőnyeget kisikálni. Főleg, ha gyerekek is vannak, olyankor ugyanis sohasem lehet elég a házimunkából.
  4. Mivel jobbnál jobb mosógépek sorakoznak az áruházak polcain, a mosás kapcsán számtalan könnyítéssel lepheted meg magad. Lassan ott járunk, hogy csak gondolnod kell rá, és a ruhák maguktól ugrálnak be a gépbe–- persze színek szerint, magukat válogatva. Amíg ez nem történik meg, válassz olyan modellt, amely ebben a rohanó világban tényleg kiszolgál. Mit szólnál mondjuk egy olyan darabhoz, amelyben órákig állhatnak a kimosott ruháid, és közben ugyanolyan üdék és frissek maradnak, mint azonnal a mosás után?
  5. Ha nem szeretsz vasalni, szárítsd a felsőket vállfán. Oké, nem fognak úgy kinézni száradás után, mintha most gőzölted volna át őket, de azért garantáltan szebbek lesznek a szárítón gyűrődő daraboknál. Néhányszor kirázni se felejtsd el a kimosott ruhákat, az is sokat segít abban, hogy ne maradjanak gyűröttek.
  6. Ne félj segítséget kérni! Ha nem boldogulsz az otthoni melóval, mert napi 12 órában húzod az igát, szólj egy barátnődnek vagy a családodból valakinek, hogy néhány órára szaladjon át, és segítsen neked. Persze kölcsön kenyér visszajár, adott esetben majd neked is menned kell. Ha pedig dolgozó nőként, családanyaként szakad rád a ház, és nincs, aki szívességből segítsen, fizess meg egy takarítónőt. Ma már nincs ebben semmi fura. Nem felelhetsz meg minden fronton, hiszen sem időd, sem energiád rá.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top