Életmód

Aranyszabályok fogyókúrához: így csináld, ha tényleg fogyni szeretnél

A legtöbb ember számára egyértelmű, hogy a villámdiétákkal nem érhetünk el tartós hatást. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy az alvásnak is van köze a súlyfelesleghez.

Hogy mi a fogyás titka, arról számtalan tanulmány született. Míg sokan arra esküsznek, hogy 6 után nem eszek semmit, mások a cukrot és a szénhidrátot hagyják el, addig a paleo étrend követői a saját rendszerükre esküsznek. Tény, hogy ha hatékony a fogyókúra, nem lehet vitatni a módszerét, de az is igaz, hogy mindenkinek más válik be. Szinte minden diéta mellett lehet érveket és ellenérveket felsorakoztatni. A szakértők szerint viszont van valami, amit szem előtt kell tartani: az életmódváltás vezet a tartós fogyáshoz.

Lépésenként

A fogyás és az életmódváltás akkor lesz hatékony és tartós, ha kisebb lépésekkel haladsz előre. Az élet szinte minden területén változtatni kell az eddig hozzáállásodon. Nem az a cél, hogy komoly változtatást hajts végre egy-egy területen, hanem hogy olyan tartható rendszert építs fel, amely amellett, hogy hatásos, közben jól alkalmazkodik a hétköznapjaidhoz.

Aranyszabályok fogyókúrához: így csináld, ha tényleg fogyni szeretnél

Egyáltalán nem szerencsés, ha hirtelen drasztikus diétára váltasz, vagy túl sok mozgással terheled a szervezeted. Egy tanulmány szerint, amelyet a Torontói Egyetem munkatársai végeztek, szinte mindegy, hogy milyen diétával próbálkozik az ember, az a fontos, hogy az életmódváltás ne legyen drasztikus, sokkal inkább hosszú távú és alapos.

Egészségedre!

Ugyan mindenki vágyik arra, hogy gyorsan megszabaduljon a súlyfeleslegétől, az egészséget azonban nem szabad veszélyeztetni. Ezért mindenképpen úgy kell összeállítani az étrendet, hogy ne hagyjunk ki hosszú távon semmilyen fontos ételcsoportot. Újra csak azt mondhatjuk, hogy az életmódváltás az, amelynek az ételek kiválasztásánál meg kell mutatkoznia. Persze ez logikus is: hiszem mit szeretnél jobban? Gyorsan megszabadulni néhány kilótól, ami nagy valószínűséggel hamar felszalad rád a fogyókúra után, vagy hosszabb idő alatt fogyni, maradandóan?

Aludj eleget

Több kutatás is bizonyítja, hogy a túl kevés alvás gátolja a zsírégetést. Ráadásul amikor nem alusszuk ki magunkat, gyakrabban leszünk éhesek. A napi minimum, amit a szakemberek javasolnak, az 6-8 óra alvás, ám a megfelelő mennyiségű pihenés egyénenként eltérő. Nemcsak a testedre, a közérzetedre is pozitívan hat, ha nem vagy fáradt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top