Életmód

Ezt tedd, hogy kipihenten ébredhess

Nem jön álom a szemedre? Fáradtan ébredsz? A pihentető alváshoz csupán néhány egyszerű változtatást tégy meg.

Amikor kimerült vagy, nem tudod kezelni a stresszt. Az alvás az életerő, a mentális és érzelmi egyensúly, az egészség kulcsa. Gondolj bele, mennyire nem egyszerű nyugodtnak, összeszedettnek lenni egy ébren töltött éjszaka után. Tény, az alvás alapvető stresszoldó mód; tested így áll készen a feladatokra. Pihentető alvásra mindenkinek szüksége van.

Alakítsd ki az esti szokásokat!

Fontos, hogy az alvás elsőbbséget élvezzen, ami azt jelenti, hogy aludj jobban és többet. Kipihenten az életed is problémamentesebben zajlik. Szerencsére már az alvási szokások kisebb mértékű változtatásával is nagyon sokat nyerhetsz.

A legfontosabb változtatás szerint törekedj az alvási rutint kialakítani. Ha lehetséges, mindennap nagyjából azonos időben feküdj le, és azonos időben kelj föl reggel. Ezzel a biológiai órád is beáll, gyorsabban alszol el, másnap könnyebben ébredsz. Ehhez az is fontos, hogy a laptopot, a táblagépet már ne használd éjjel, bármit is kellene még tenned, hidd el, az várhat reggelig.

Szép álmokat! Ezt tedd, hogy kipihenten ébredhess

Adj magadnak fél órát felkészülni az alvásra!

Nem várhatod egy feszült nap után, hogy amint ágyba bújsz, azonnal el is aludj. Ne csodálkozz, ha nem jön álom a szemedre, és hosszú ideig csak forgolódsz. A testednek, a lelkednek szüksége van ellazulásra alvás előtt. Végy egy forró fürdőt, lazítsd el az izmaidat, hallgass lágy zenét, vagy óvatosan nyújtózkodj. Bárhogyan is vezeted le a nappali feszültséget, hidd el, működni fog.

Ne emeld meg a pulzust!

Az emberek többsége szenved a kevés és elégtelen alvástól. Valójában csupán azt az alapvető szabályt kellene betartaniuk, hogy közvetlenül a lefekvés előtt már ne tornázzanak, edzenek. Ugyanis a pihentető alváshoz minden olyan sporttevékenységet érdemes este elkerülni, amely a pulzust megemelheti. Ha mozgásra vágysz, a késő esti órákban legfeljebb néhány könnyű jógagyakorlatot végezz. Sokan munka után tudnak a mozgásra időt szakítani, szakemberek mégis azt javasolják, este kilenc-tíz óra tájban megterhelő mozgásformákat lehetőleg ne végezzünk.

 További cikkek alvás, pihenés témákban az NLC-n:

Forrás: Huffington Post

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top