Életmód

12 jel, amivel a tested azt üzeni, hogy lazíts

Akármennyire is próbáljuk kiiktatni, a stressz mindennapjaink része. Vannak azonban árulkodó jelek, amelyekkel a szervezeted jelez, ha ideje lenne lazítanod! Vedd őket komolyan!

A rohanás, az idegesség, a minél jobb teljesítmény otthon és a munkában a legtöbbünk életét átszövi, de arra figyelnünk kell, hogy mindez ne menjen az egészségünk kárára! Lássuk, mikre érdemes figyelnünk! 

12 jel, amivel a tested azt üzeni, hogy lazíts

Karikás, felpüffedt szemek

Ha reggelente a szemed alatti sötét foltokat sminkelmosóval igyekszel eltüntetni, mert azt hiszed, nem sikerült alaposan lemosnod az előző napi sminket, de akármennyire dörzsölöd, nem halványulnak a foltok, akkor minden bizonnyal a stressz okozta fáradtság miatti sötét karikákkal van dolgod. Ha már csak az alapozó segít elfedni a fáradtság jeleit, állj meg, és szánj egy kis időt a pihenésre! Használj uborkás szempakolást, és relaxálj 10 percet minden nap! 

Fakó bőr

A stressz nemcsak az idegrendszerünkön, hanem a bőrünkön is nyomot hagy. Ha fakó és fénytelen az arcbőröd, esetleg a szokásosnál is szárazabb, és a hidratáló krémek sem segítenek, itt az idő egy kis kikapcsolódásra! Menj el peelingre, vagy masszírozd át otthon a bőrödet, és hagyj magadnak időt a kikapcsolódásra is! 

Nem megfelelő emésztés

Az egyik legfeltűnőbb és legkellemetlenebb jele a stressznek az emésztési problémákban mutatkozik meg. A hasmenés éppen úgy jelezheti azt, hogy itt az ideje lazítani, mint a szorulás vagy a puffadás. Étkezz egészségesen, rostban gazdag és adalékanyagoktól mentes ételeket fogyassz, igyál sok vizet, és menj el szaunába, hogy elősegítsd a méregtelenítést. 

Töredező, fénytelen haj

A mindennapi mókuskerék a hajunkat sem kíméli. Sokszor érezheted azt, hogy hiába minden igyekezeted, a sok hajvégápoló és a hajápoló szérumok: ha az életed merő stressz és idegeskedés, az bizony a hajkoronádat sem fogja érintetlenül hagyni. 

Állandó fáradtság

Ha számodra megváltással érne fel egy olyan életvitel, ahol a nap nagy részében vízszintesen tölthetnéd a napot, és mindig csak aludnál, akkor gondolkozz el azon, hogy mikor adtál magadnak utoljára kimenőt! Vegyél ki egy napot és csinálj magadnak hosszú hétvégét: menj el wellnesselni, vagy bárhová, ahol jól érzed magad és feltöltődsz! 

Nehezen alszol el

A stresszes életmód egyik jele lehet az aluszékonyság mellett az is, ha nehezen alszol el. Ha állandóan jár az agyad, nem tudod leállítani, akkor az alvás közeledte is csak egy rémálom és egy újabb stresszforrás lesz a számodra. Meditálj lefekvés előtt, jógázz hetente többször, hogy agyad könnyebben kikapcsolhasson! 

12 jel, amivel a tested azt üzeni, hogy lazíts

Ingerültség

Ha nagyjából már minden idegesít, semmihez és senkihez nincs türelmed, ingerülten válaszolsz a kollégáidnak, és a családodat is agyonszekálod, akkor a stressz téged is a hatalmába kerített. A legjobb, ha időt szánsz magadra, a pihenésre, és átgondolod, hogy valójában mi is a stressz forrása: igyekezz azt feloldani, és menj el egy masszázsra, ahol a feszültség úgy illan el, hogy észre sem veszed! 

Semmihez nincs kedved

Lenne dolgod, de mégsem csinálsz semmit, mert nincs hozzá kedved? Itt most nem az általában mindenkit utolérő lustaságra gondolunk, hanem arra a tartós állapotra, amikor hosszabb időn keresztül nincs olyan program, elfoglaltság, aminek a kedvéért rávennéd magad arra, hogy egyáltalán kimozdulj a foteledből. A kedvtelenséget a stressz is okozhatja: változtass az étrendeden, és első lépésnek menj el szaunába, és lazíts! 

Fejfájás

Ha sokat fáj a fejed, és az életviteledre nem a nyugodt a legjobb jelző, akkor igen nagy arra az esély, hogy a stressz okozza a fejfájásaidat. Ne kapkodd egyik gyógyszert a másik után, hanem próbálj ki új stresszkezelési technikákat, menj sokat a szabad levegőre, és igyekezz minél kevesebbet agyalni, aggódni az olyan dolgokon, amelyeken nem tudsz változtatni! 

Agresszivitás

A stressz egyik legfeltűnőbb jele az, ha támadólag lépsz fel olyan helyzetekben is, amikor valójában nincs is rá okod. Lehet az a pénztáros, egy barátod vagy a párod, de ha akaratodon kívül bántasz meg embereket, gondolkodj el egy hosszú, pihentető hétvégén, ami csak rólad szól! A hétköznapokban pedig válassz olyan mozgásformát, aminek segítségével hatékonyan levezetheted a stresszt: ez lehet a jóga, de ha úgy esik jól, a boksz megoldást hozhat! 

Nem tudsz kikapcsolni

Hiába vagy éppen moziban, vagy a barátokkal egy bárban, folyamatosan be vagy feszülve, és azt érzed, hogy nem tudsz önfeledten nevetni? Ezek a stressz jelei. Igyekezz a jelenben lenni és nem folyton a múlton rágódni vagy a jövőn aggódni! Próbáld ki, felszabadító érzés a szabadidődben csak az adott pillanatra koncentrálni! 

Pótcselekvések

A stressz számos pótcselekvést eredményezhet: azért, hogy elnyomd a stresszt, lehet, hogy idegességedben eszel, vagy elmész vásárolni, de tudd, hogy ezek mind csak ideig-óráig, általában csupán percekig hozhatnak enyhülést. Ne fedd el, hanem oldd meg a problémát: mozogj, kirándulj, kapcsolódj ki és a stressz hamarabb távozik, mint gondolnád! 

Még több wellness és stresszoldás az NLCafén: 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top