Életmód

Így szaunázz: 9 tanács kezdőknek    

A szauna ruganyos és feszes bőrt varázsol, karbantartja az ereket, ellazít, kiválóan méregtelenít, valamint erősíti az immunrendszeredet is. Tartsd be a következő tanácsokat, és a szauna igazi élmény lesz!

Ha még nem szaunáztál, itt az ideje elkezdeni, mert rengeteg jótékony hatása van, szépít, karbantart, ráadásul a rendszeres szaunázás segít felkészülni a hidegebb napokra is! 

Így szaunázz: 9 tanács kezdőknek      

Szauna előtt kerüld az alkoholt és a nehéz ételeket! 

Egy-két órával a szauna előtt már ne egyél nehéz ételt, és az alkoholt is kerüld! Tele gyomorral, vagy alkoholtól bódult állapotban semmiképp ne szaunázz, ugyanis mind a kettő okozhat rosszullétet! Az alkohol erősen dehidratáló hatása kifejezetten ártalmas a szaunában, ahol eleve fokozott az izzadás, éppen ezért szaunázás előtt mindig igyál bőségesen szénsavmentes vizet! 

Találd meg a számodra megfelelő időpontokat a szaunázásra! 

Tapasztald ki, hogy melyik napszakaszban és a hét mely napjain a legjobb számodra a szauna: van, aki a reggeleket szereti jobban, hogy tiszta fejjel indíthassa a napját, de van, akinek a nap végén segít ellazulni. Kezdheted a hetet egy kellemes szaunával, vagy zárhatod is a fárasztó napok után. Arra ügyelj, hogy edzés után csak akkor szaunázz, ha a tested már lehűlt a mozgást követően! 

Ezeket vidd magaddal! 

Tisztázd előre, hogy szükséges-e fürdőlepedőt, törölközőt és köntöst vinned, vagy adnak a szaunában! A legtöbb helyen ez már biztosított, így jó eséllyel csak a papucsodra lesz szükséged. Szénsavmentes vizet is vigyél magaddal, hogy pótolni tudd a verejtékezéssel távozó folyadékot a szaunázás után! 

Fürdőruhában vagy anélkül? 

Ha érzed magadban a lendületet, akkor a legjobb, ha meztelenül szaunázol! A szaunázás alkalmával a szervezet erőteljes verejtékezés közben tisztul, így ha nem viselsz fürdőruhát, nem hagyod, hogy a ruha anyaga elnyelje az izzadságot, esetleges bőrirritációt okozva.  Mielőtt azonban megszabadulsz a gátlásaidtól és textiltől, tájékozódj, hogy az adott helyen mik a szabályok, van-e koedukált, a fürdőruhát előnyben részesítőktől elkülönített kabin a ruha nélkül szaunázók részére! 

Milyen szaunát használj? 

Ha nem bírod annyira a meleget, a párás levegőjű finn szaunát válaszd: ha nincs szaunamester, önts vizet a lávakövekre, hogy növeld a páratartalmat, ami megkönnyíti a levegő belélegzését. A párás levegőjű szaunával remekül méregteleníthetsz, tisztítja a bőrt, kiváló allergiára és légzőszervi problémákra! Ha a száraz szaunát szeretnéd kipróbálni, válaszd az infraszaunát is: a mélyre ható infravörös sugarak miatt nem olyan magas a hőmérséklet, mint a finn szaunában, de ugyanúgy megizzaszt, ráadásul enyhíti az izomfájdalmakat, és a narancsbőr elleni küzdelemben is segíthet! 

Mennyi ideig és hogyan szaunázz? 

Ha kezdő vagy, eleinte mindenképpen figyeld a tested jelzéseit, és ha nem érzed jól magad a szaunában, akkor menj ki, igyál vizet és pihenj. Ha minden rendben, akkor első körben maximum 15 percet tartózkodj a szaunában. Ha letelt a 15 perc, végy egy hűs zuhanyt, vagy használd az erre a célra kialakított pihenőszobát és pótold a folyadékot! Ezután megkezdheted az újabb kört a szaunában, de rendkívül fontos, hogy most is figyeld a tested reakcióját, ugyanis kezdőként előfordulhat, hogy elsőre egy kör is elegendő. Ha bírod, és jól érzed magad a szaunában, akkor maradj másodjára is, majd fejezd be ismét pihenéssel, hűsöléssel és az elmaradhatatlan szénsavmentes vízzel!  

Zuhanyozz szaunázás előtt és utána is!  

Nemcsak a szaunázás után, de előtte is érdemes lezuhanyoznod, azonban előtte meleg vízzel, hogy pórusaid még könnyebben megnyíljanak a szaunázás során. Szaunázást követően alapvető a zuhanyzás, viszont akkor már hűvös vízzel öblítsd le magad, hogy felfrissülj, a pórusok összehúzódjanak, és a vérkeringésed is felpezsdüljön! Az extra hideg vizet hagyd meg a vasembereknek, kezdőként eleinte hanyagold az extrém hideg zuhanyt, vagy télen a hófürdőt, mert könnyen az orvosi rendelőben találhatod magad! 

Így szaunázz: 9 tanács kezdőknek      

A szaunaszeánszok és a szaunamester 

Számos szaunában találkozhatsz a szaunamesterekkel, akik segítenek a szaunázást még élvezetesebbé varázsolni. A szaunaszeánszok alkalmával különböző, az érzékeidre és az egészségedre egyaránt jó hatást gyakorló illatokat használnak a felöntések során, és szaunazászlót használva szakszerű légkeverési technikával érik el az ideális hőmérsékletet és páratartalmat. A kakukkfű például kiváló köhögéscsillapító, a citrom vagy a narancs fertőtlenítő, a levendula lazító hatással bír.  De ha valódi különlegességre vágysz, választhatsz sós, boros vagy csokoládés felöntést is! 

Szaunázás után 

Ha végeztél, a tested már lehűlt és az izzadás is abbamaradt, tusolj le, öltözz fel, és igyál sok folyadékot! A szauna után mindenképpen könnyű ételt fogyassz, lehetőség szerint enyhén sósat!

A szauna rendkívül egészséges, de arra ügyelj, hogy ha szíveddel, vérnyomásoddal problémák vannak, vagy babát vársz, szaunázás előtt feltétlen konzultálj az orvosoddal! 

Még több wellness és stresszoldás az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top