Életmód

7 gyakori edzéshiba, diétás tévhit és konditermi baklövés

Fogyni akartál, mégis híztál? Szálkásítanál, de hetek óta nincs eredmény? Rossz edzéstervek, alapvető hibák, amiket a legtöbb kezdő elkövet!

Tested formálásához nélkülözhetetlen a mozgás, de az sem mindegy, hogy mit eszel, mikor és mennyit iszol, és az sem, hogy milyen mozgásformát választasz magadnak! Most megmutatjuk, hogyan erősítsd és formáld az alakod hatékonyan és egészségesen!

7 gyakori edzéshiba, diétás tévhit és konditermi baklövés

 

Ne siesd el!

Az egy dolog, hogy rohanó világban élünk, de az edzésen és a bemelegítésen ne akarj időt spórolni, mert nemcsak a rövidített edzés lesz kidobott idő, hanem az energia is, amit beletettél. A gyorsaság helyett figyelj a gyakorlatok pontos kivitelezésére, a megfelelő bemelegítésre, a helyes mozdulatsorokra, a légzésre, és a sorozatszámra, és a levezetésről se feledkezz meg! A mozdulatokat ne lendületből, hanem izomból végezd, mert ha sietsz azzal nemcsak a hatékonyságot csökkented, hanem a sérülések esélyét is megnövelheted, és egy húzódás akár több hétre is a kanapéra kényszeríthet.

Étkezz helyesen!

Egy egészséges szervezet esetében az étkezés 70-80 százalékban befolyásolja azt, hogy milyen az alakunk. Ne becsüljük alá tehát az étkezés fontosságát, és ne essünk abba a hibába, hogy ha mozgunk, akkor bármit megehetünk! Egy szelet csokitorta körülbelül 30 perc futással dolgozható le, így könnyen kiszámolhatod, hogy nem érdemes diéta idején csalnod, ha eredményes akarsz lenni. Fogyassz sok rostos ételt, zöldséget, gyümölcsöt, adj helyet a fehérjéknek, keményítőknek, és módjával a zsíroknak és szénhidrátoknak is! Ne dőlj be azoknak a diétáknak, amelyek a szénhidrátokat teljes mértékben nélkülözik: ha elhagyod a szénhidrátokat, nemcsak a kedélyállapotod lehet rosszabb, de az energiaszinted és ezzel együtt az edzéseid hatékonysága is csökkenhet!

Nagy súlyok versus kis súlyok

Ha edzőteremben súlyokkal dolgozol, és fogyni szeretnél, még véletlen se akarj előbb végezni úgy, hogy nagy súlyokat pakolsz a gépekre, és kevesebb sorozatot csinálsz! Ha így akarsz hatékonyabban fogyni, akkor könnyen azon veheted magad észre, hogy a mérleg nyelve nem abba az irányba mozdul, amerre te szeretted volna. Ha a cél a felesleges kilók leadása, akkor mindig kis súlyokkal végezd a gyakorlatokat, magas sorozatszámban, hogy ne csak formáld a tested, hanem fogyj is.

7 gyakori edzéshiba, diétás tévhit és konditermi baklövés

 

Iktass be pihenőnapokat!

Ha túlzásba viszed az edzést, és erődön felül akarsz teljesíteni, könnyen megterhelheted a szervezetedet, megsérülhetsz és húzódásokat szerezhetsz be. Mindig hagyj időt a szervezetednek a pihenésre, regenerálódásra, ugyanis a túledzés nemcsak a testedet, de a lelkedet is megviselheti. Ha a végtagfájdalom, a teljesítménycsökkenés, az álmatlanság, a rossz hangulat és az étvágytalanság állandósulni látszanak, kapj észbe, és lassíts! Hidd el, kezdőként a heti 3-4 edzés bőven elegendő, és hosszú távon is kifizetődő!

Ezeket edd edzés előtt!

Edzés előtt már ne edd magad degeszre, akkor sem, ha nem volt időd napközben enni! Sport előtt 1 órával fogyassz el egy banánt, vagy egy nagyon könnyű salátát, esetleg 1 marék só nélküli olajos magot, ezek ugyanis nem terhelik meg a gyomrodat, de kellő energiát adnak a hatékony edzéshez. Sportolás után nem feltétlen fogsz azonnal éhséget érezni, de a mozgást követő 1 órában érdemes egy kevés szénhidrátot és sok fehérjét tartalmazó ételt elfogyasztanod: ilyenkor az anyagcseréd még gyors, és szervezeted sokkal jobban tudja hasznosítani a bevitt tápanyagokat.

Pótold a folyadékot!

A folyadékpótlás az edzés alatt és után kiemelten fontos. Az, hogy sport közben ki mennyit izzad, egyrészt alkati kérdés, másrészt függ az edzettségi szinttől is, de minden esetben rendkívül lényeges, így nem spórolhatsz rajta! Felejtsd el a cukros energiaitalokat, helyette igyál szénsavmentes ásványvizet, de arra ügyelj, hogy sportolás közben egyszerre csak kisebb adagokat fogyassz! Az edzést követően természetesen már ihatsz annyit, amennyi csak jól esik. Ha nem vagy nagy ivó, eleinte állíts be magadnak emlékeztetőt a telefonodon: hidd el, hamar rákapsz a vízivásra, aminek köszönhetően kiegyensúlyozottabbnak, és energikusabbnak is fogod magad érezni, ráadásul a bőröd is szebb lesz!

7 gyakori edzéshiba, diétás tévhit és konditermi baklövés

 

Ne csak 1 területre fókuszálj!

Lehet, hogy csak a hasadról akarsz fogyni, vagy a fenekedet szeretnéd kerekebbé varázsolni, de akkor se feledkezz meg a többi testrészedről! Akár alakformálás, akár fogyás, vagy szálkásítás a célod, figyelned kell arra, hogy a teljes szervezetedet azonos mértékben átmozgasd az edzés során. Éppen ezért válassz olyan mozgásformákat, melyek egyszerre több izomcsoportot is átmozgatnak, mint például a futás, az úszás, vagy otthon a plank, a fekvőtámasz, vagy a kitörés, és kombináld őket!

 

Még egy kis edzés itt, az NLCafé-n

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top