Életmód

40 felett erre figyelj – szívbetegségek megelőzése életmódváltással

Idén töltöd be a negyvenet? Nehogy elszomorodj, hiszen azt mondják, gyönyörű időszak köszönt be ezzel az életedbe. Az örökifjú lelked helyett inkább most fordíts egy kis energiát és figyelmet a testedre, hogy még sokáig jó formában maradj Ezek a mi életmódtippjeink a negyedik X után.

 

40 felett már több “karbantartást” igényel az a test, amely addig olyan magától értetődően szolgált téged, és ami annyi örömet szerzett eddig. Ebben a korban jellemző a nők többségére, hogy rengeteget hajtanak: gyereket nevelnek, munkába járnak, rendben tartják az otthonukat, egyre több időt fordítanak idősödő szüleik gondozására, és a párjukkal is törődniük kell. Könnyen kimerülnek ilyenkor az energiatartalékok, a test pedig ekkor már közel sem olyan engedékeny, mint 25 évesen: a szervezetben ugyanis elindulnak olyan változások, amelyeket érdemes kontroll alatt tartani, ha szeretnéd megőrizni az egészséged. Érdemes ilyenkor egy átfogó orvosi vizsgálatot megejteni, és jobban odafigyelni a szív- és érrendszer egészségére is.

40 felett erre figyelj – szívbetegségek megelőzése életmódváltással

Szabadulj meg a káros szenvedélyektől

Van pár dolog, amit negyven felett tanácsos megváltoztatni az életmódodban: az első ezek között, hogy a káros szokásokat megpróbálod elhagyni. A dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás elhagyása például az első helyen van ezen a listán, hiszen ezek a szenvedélyek kimondottan ártanak a szívnek és az érrendszernek – nem beszélve a tüdőről, a májról, a látásról, és általában véve a jó közérzetről és az erőnlétről. Nem túl örömteli hír, de a kávézási szokások is erre a listára kerülnek, ugyanis napi egy presszókávénál több már árt az egészségnek, és hosszú távon kikészíti a szíved – arról nem is beszélve, hogy ennél több már nem is igazán fokozza teljesítőképességet, sőt inkább csak kimerültséget és rosszabb koncentrációt okoz.

Kiegyensúlyozott életritmusban élj

A lista második sorában az életritmus helyes beállítása áll: a negyedik X után már nem nagyon engedheted meg magadnak, hogy rendszeresen hajnalig bulizz és pár óra alvás után menj dolgozni, és így lásd el az egyéb, fontos és energiaigényes teendőidet. Mindenképpen fontos, hogy legalább napi nyolc órát aludj, és legalább olyan lényeges az is, hogy a lefekvések és ébredések időpontja nagyjából megegyezzen minden nap. A rendszertelen alvás és a kiszámíthatatlan életritmus ugyanis az egyik legfőbb stresszforrás, ami az egész szervezet működésére káros, különös tekintettel a szívre.

40 felett erre figyelj – szívbetegségek megelőzése életmódváltással

Tarts tudatos étrendet

Nem a fogyókúrákra kell összpontosítani negyven után (sem), hanem a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra. Mindent ehetsz, sőt az a jó, ha az étlapodon a lekülönbözőbb ételek szerepelnek – csak az a lényeg, hogy egyikkel se ess túlzásba. Ebben a korban kifejezetten fontos, hogy változatos legyen az étrended, amiben egyaránt szerepel a hús, hal, gyümölcs, olajos magvak, tejtermékek, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonából készült ételek. Fontos szabály, hogy soha ne edd degeszre magad, maradj mértékletes, és este, lefekvés előtt már ne terheld a gyomrodat. Kerüld a cukros ételeket, viszont nem kell megijedni a zsíros falatoktól, kivéve, ha minden nap ez kerül a tányérodra. Ha ezt megfogadod, akkor nemcsak a karcsúságod tudod megőrizni, hanem az egészséged is. Az evés mellett ugyanolyan fontos az ivás is: naponta 2-3 liter folyadékot igényel a szervezetet – enélkül fáradékony, fejfájós és rosszkedvű leszel.

Mozogj naponta

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában az egyik legfőbb ok a mozgásszegény életmód. Az ellustult test keringése renyhe lesz, lerakódások keletkeznek az érfalakon, megnő a trombózis és egyéb keringési katasztrófák esélye. Ezt napi 20 perc intenzív mozgással megelőzheted. Nem kell rögtön lefutni a maratont minden reggel, elég, ha egy kiadós, tempós sétát teszel, vagy kocsi helyett bringával jársz be dolgozni. Az ilyen jellegű rendszeres terhelés jót tesz a keringésnek, az izmoknak, erősíti a csontokat, a tüdőt, és általában véve jó erőnlétet és kedvet kapsz tőle, a túlzásba vitt edzéseket viszont nem ajánljuk, mert ettől csak feleslegesen gyorsan kopnak például a térdízületek, és nő a sérülések veszélye is.

További negyven fölötti témájú cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top