Életmód

10 meglepő tény a foci világából – ezen ledöbbensz!

Tudod, kit neveztek fekete gyöngyszemnek? És azt, hogy mi volt a halálaratás? Na és arról hallottál már, hogy focistáknak tilos az űrutazás?

Ha szereted a focit, vagy csak egyszerűen érdekelnek a különös hírek, ezek a csemegék neked valók! Íme, 10 nem mindennapi tény a foci történelméből!

 

A fekete gyöngyszem

Az első, tévé által közvetített labdarúgó-világbajnokságot 1958-ban rendezték Svédországban, ahol a világ tátott szájjal nézte az ifjú brazil Pelét, a világbajnokságok történetének legfiatalabb gólszerzőjét. A fiatal, szinte még gyerek labdarúgó 17 évesen és 249 naposan volt a győztes csapat tagja, és vált világszinten is ismert focistává és példaképpé.

A foci mint a katonák kiképzőeszköze

A foci egyik elődjének a cu-küt is tekinthetjük, amelyet Kínában egy szőrrel és tollal kitömött labdával játszottak, időszámításunk után 200 környékén. Sokkal több volt ez azonban egy játéknál, ugyanis a gyalogos katonák gyorsaságát és találékonyságát fejlesztették vele. A cu-kü szó szerinti fordítása a “rúgni labda”, amely óhatatlanul a futball elődjévé tette.

Tilos az űrutazás!

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mindig minden munkaszerződést nézzünk át, mielőtt aláírunk, már csak azért is, mert ha a hobbink az űrutazás, könnyen lehet, hogy a szerződésben eltiltanak tőle! Így járt Stefan Schwarz futballista is, aki 1999-ben az angliai Sunderlandhez szerződött, és a klub szerződésben tiltotta el az űrutazástól!

10 meglepő tény a foci világából - ezen ledöbbensz!

Halálaratás

Igaz, ez a döbbenetes tény az amerikai focihoz kapcsolódik, mégsem mehetünk el mellette szó nélkül: a Chicago Tribune “halálaratásnak” nevezte a 1905-ös évadot, amikor 19 amerikai focista veszítette életét és 137-en szereztek súlyos sérülést. A mostanság sem a finomkodásról ismert sportot akkoriban minimális védőfelszereléssel és sisak nélkül játszották, így gyakoriak voltak a halálos kimenetelű meccsek. Az 1905-ös idény után Theodore Roosevelt elnök közbenjárására a játékot biztonságosabbá tették.

Középkori foci

A sötétnek nevezett középkorban sem vetették meg a focit, azonban egy legenda szerint akkoriban az első labda egy hírhedt dán bűnöző levágott feje volt. Először Angliában és Franciaországban hódoltak a focinak, amely akkoriban az arisztokrácia lenézett, és csak a szegényebb társadalmi rétegekben volt népszerű. Még a futball betiltásán is elgondolkoztak, ugyanis olyannyira népszerűvé vált, hogy a férfiak kevesebbet dolgoztak, és nem jártak olyan serényen templomba sem.

Király, a legidősebb

A 2016-os labdarúgó Eb egyik kultikus alakjává vált Király Gábor, a magyar válogatott kapusa, aki minden idők legidősebb játékosaként lépett a pályára az Eb története során. Az osztrákok elleni meccsen 40 évesen 2 hónaposan és 13 naposan segítette hozzá a magyar csapatot a győzelemhez. A vb-k történetében Dino Zoff, olasz kapus a rangidős, aki 40 évesen, 4 hónaposan és 13 naposan mondhatta magát vb-győztesnek 1982-ben.

Aranycsapat

Az Aranycsapat elnevezés Szepesi Györgytől ered, aki az 1953. május 17-i olasz–magyar meccs (0:3) után használta a római olimpiai stadiont avatásakor. Ekkor nyerte meg a magyar válogatott az Európa-kupát, ami az Eb elődjének is tekinthető.

Nem létező város a vb helyszíne

A 2022-es katari arab emírségben megrendezendő futball-világbajnokság helyszíne, a Lusail nevű város még nem létezik! Gyakorlatilag a semmiből fogják felhúzni a sivatag közepén, a wikipédia is egy “tervezett városként” említi. Lusail az emirátusoktól megszokott fényűzést, zsiráfparkot és elképesztő építészeti megoldásokat ígér.

10 meglepő tény a foci világából – ezen ledöbbensz!

Cristiano Ronaldo

A profi futballban olyan összegek röpködnek, amelyekről egyszerű halandóként talán nem is hallottunk még, de az mindenképpen érdekes összehasonlítási adat, hogy Cristiano Ronaldóért egymagában többet fizetnek a futballklubok, mint az egész magyar fociválogatottért összességében.

A futball pogány eredete

Egy pogány rontásűző mágia is lehet az eredete a focinak. Kora tavasszal a megrontásból származó veszedelmeket egy bőrbatyuba tömték, és a labdaformát a résztvevők kirugdosták a faluból. Az volt a legsikeresebb, aki a legmesszebb rúgta a gonoszságot szimbolizáló labdát, ugyanis ő számíthatott arra, hogy a betegségek egész évben elkerülik.

Még több foci az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top