Életmód

10 érdekes és meglepő tény a futásról

Tudod hány éves volt a legidősebb maratoni futó? És a legelképesztőbb csalásról hallottál már? Íme, a válaszok és még több érdekesség!

A futás világszerte elterjedt és népszerű mozgásforma. Ennek a sportnak a szenvedélye kortól független, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az az idős futó, aki rekordot állított fel a maratoni futók között. 

10 érdekes és meglepő tény a futásról

 

1. A világ leghosszabb futóversenyét 1929-ben rendezték, ahol a futók 5850 km-t tettek meg New Yorktól Los Angelesig. A győztes alig 3 perc híján 525 óra alatt tette meg a távot.

2. Az 1980-as bostoni maratonon női mezőnyének győztese igen érdekes módon gondolta megnyerni a versenyt: felült a metróra, és a szakasz egy részét tömegközlekedéssel tette meg. Miután a csalásra fény derült, természetesen megfosztották a helyezéstől.

3. A legidősebb maratoni versenyző az 1911-ben született indiai Fauja Singh volt, aki 100 évesen több mint 8 óra alatt teljesítette a maratoni távot.

4. A mezítláb futással kapcsolatos vélemények a mai napig megoszlanak, de ez nem tartotta vissza Abebe Bikilát, azt az etióp futót, aki az 1960-as római olimpián mezítláb nyerte meg a futóversenyt.

5. A megfelelő futócipő nagyon fontos egészséged megőrzésének érdekében, amivel a földön körülbelül 1 milliárdan tisztában is vannak: évente nagyjából 1 milliárd pár futócipőt adnak el.

6. A Big Mac nem tartozik a futók étrendjébe, de ha mégis elcsábultál, nem árt tudnod, hogy nagyjából 50 percig kellene futnod 7 perc/km-es tempóban, hogy elégesd a felesleges kalóriákat!

10 érdekes és meglepő tény a futásról

7. A valaha volt leggyorsabb futó a marokkói Hitcham El Guerrouj, aki 1 mérföldet 3 perc 43 másodperc alatt futotta le.

8. A futás során kialakuló futómámor (runner’s high) alkalmas lehet a depresszió kezelésére is, így ha hajlamos vagy a téli depresszióra, öltözz fel, és irány a szabad levegő!

9. Nem az ember a leggyorsabb élőlény a földön, ez közismert, de az mégis meglepő tény, hogy még a nyúl, a macska és a kenguru is könnyedén lehagyna minket egy futóversenyben.

10. A világ legnagyobb közösségi futóversenyét a Fülöp-szigetek mondhatja magáénak. 2012-ben például több, mint 209 000 futó hódolt a futás szenvedélyének.

 

Még több futás és fitnesz az NLC-n

  •  Edzés otthon: az öt legtutibb gyakorlat popsira
  •  “Nem attól jó egy anya, ha otthon ül a gyerekkel” – Dr. Lubics Szilvia, ultrafutó
  •  Kerek popsi és hasizomedzés nyolc perc alatt – videó
  •  “Elhatároztam, hogy 80 km-nél nem futok többet, aztán lett 246 km”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top