Életmód

Jegesmedvék terrorizáltak egy orosz falut

Lassan már egy hónappal tovább időznek a jegesmedvék egy Jeges-tengeri szigeten, mint húsz évvel ezelőtt. A szárazföldhöz kötöttségük mögött a klímaváltozás és az összefüggő jégterületek eltűnése áll.

Egyre több időt töltenek a szárazföldön a jegesmedvék, amit a tudósok a globális felmelegedés számlájára írnak. Ma már ott tartunk, hogy egy hónappal tovább is időzhetnek a parton, mintsem hogy a jégtáblákon vadásznának. Ugyanis nincsenek jégtáblák.

Idén a Jeges-tengeren fekvő Vrangel-szigeten már 500-nál is több jegesmedvét számoltak össze, míg az elmúlt évek átlaga csupán 200-300 medve volt. Ez azért is gond, mert az egyre kisebb területen egyre több lesz a konfliktus a medvék között a kevéske táplálékért, illetve akaratlanul is összetűzésbe kerülhetnek az emberrel.

Idén szeptemberben különleges jelenségnek voltak szemtanúi a szigetet meglátogató turisták. Legalább kétszáz jegesmedve gyűlt össze a szigetnél, hogy falatozzanak egy grönlandi bálna teteméből, ám a mackók a táplálkozás után is a helyszínen maradtak.

Alexander Gruzsgyev, a Vrangel-szigeti természetvédelmi terület igazgatója szerint a helyzet teljesen egyedi volt.

A Phys.org megemlít egy októberi esetet is, amikor a jegesmedvék egy szárazföldön rekedt és elpusztult rozmárkolónia szagára gyűltek össze Rjrkaipj közelében. A jegesmedvék miatt a településen magas szintű riasztást adtak ki: a gyerekeknek megtiltották, hogy gyalog menjenek iskolába, és több nyilvános rendezvényt is töröltek.

Végül munkagépekkel tüntették el a bomló rozmártetemeket, így a medvék is továbbálltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top