Életmód

Egy vagyont fizet minden odaköltözőnek a festői svájci falu

A 240 fős településen jelentős az elvándorlás, ezért ajándék pénzzel próbálják meg odacsábítani a családokat.

Az Albinen nevű falucska 1300 méter magasan fekszik Svájcban, pazar hegyi levegővel és kilátással a Rajna-völgyre, és hat kilométerre egy ismert termálfürdőtől. Ez a település most tetemes összeget fizetne azoknak, akik odaköltöznek.

A 24.hu cikke szerint az önkormányzat november 30-án dönt egy új rendeletről, amely szerint minden, a faluba költöző felnőttnek 25 ezer svájci frankot fizetnének, a gyerekek után pedig 10-10 ezer frank járna. Egy négytagú család esetében ez 70 ezer frank, azaz mintegy 18,7 millió forint.

Az ajándék pénznek azért vannak feltételei: az odaköltözőknek venniük vagy építeniük kell egy legalább 200 ezer frankos (50 millió forintos) házat, és tíz éven belül nem költözhetnek el a faluból.

A svájci település azért választotta a lakosok odacsábításának ezt a költséges módját, mert már csak 240-en élnek ott, jelentős az elvándorlás, már az iskola is bezárt. A település vezetője szerint ez a döntés befektetés a jövőbe, hiszen az odaköltöző családok révén az összeg egy része megtérül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top