Életmód

A világbajnok szuper tippjei körte és alma testalkatú nőknek

Bánkuti Gabriella nemzetközileg is elismert fitneszedző és -világbajnok a tőle megszokott energikussággal rángat ki a foteledből – és alattomosan pusztító életmódodból. Gabi „Átváltozom, megcsinálom!” című nagy sikerű könyve után az „Alapok az egészségedért” megírásával nem kisebb feladatra vállalkozott, mint pontról pontra, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig végigvenni, mi is a teendő, hogy a problémáknak esélyük se legyen kialakulni.

Gondoltál már arra, hogy nemcsak a bonyolultabb tornagyakorlatok végrehajtásakor számít a pontos kivitelezés, de akkor is, ha egyszerűen csak sétálsz, kocogsz, sőt egy helyben állsz? Tisztában vagy vele, milyen hihetetlenül megterhelő a gerincednek a kényelmesnek tűnő ülés, és miként védekezhetsz káros hatásai ellen, ha a munkád egy székhez köt? Van fogalmad róla, milyen étrend és edzés passzol leginkább a testalkatodhoz, miért fontos a bemelegítés és a nyújtás, és mi a csuda az a mobilizáció? Tudod, milyen ételeket milyen napszakban tanácsos fogyasztani, és mit érdemes csomagolnod a gyerekednek uzsonnára?
Bánkuti Gabi közérthető, szórakoztató és szókimondó stílusban kalauzol végig a fitté válás útján, hogy bebizonyítsa: az egészséges életmód nem önsanyargatás, hanem maga a szabadság. Kezdd az alapoktól – és szabadítsd fel magad!

Bánkuti Gabi világbajnok legújabb könyvében szuper tanácsokat ad a körte…

A női nemi hormonok működése miatt ez a legáltalánosabb női testalkat. Széles csípő, vékony végtagok, valamint szűk hát- és vállöv jellemzi. A zsír elsősorban a csípő és a has környékére, illetve a fenékre rakódik. Ne sopánkodj, hogy ilyen testalkatod van, a régi híres festők csak ilyen alkatú hölgyeket ábrázoltak! A széles csípő egyben a termékenység jele is, és a férfiak ezt legbelül tudják is nagyon jól. És mostantól nem kell takargatnod magad hatalmas leplekkel, itt a megoldás! Az edzésnél nagyobb hangsúlyt kell fektetni a végtagok erősítésére, a vállak szélesítésére, a hát szélesítésére és vastagítására, ezzel ugyanis kompenzálhatjuk a széles csípőt. Továbbá csökkentenünk kell a csípő körüli zsírréteget. Feszesítenünk kell a combot, így elkerülhetjük vagy javíthatjuk a cellulitiszes bőrt. Heti 3-4 súlyzós edzés javasolt, és az edzéstervekben a hátizom szélesítésére szerepelnie kell a mellhez húzásoknak, evezőgyakorlatoknak, húzódzkodásoknak. Érdemes koncentrálni a vállgyakorlatokra is, főleg az oldalemelésekre, vállból nyomásokra.

 

… és alma testalkatű nőknek

Az alma típusú hölgyeknek több időt kell fordítaniuk a testük formálására, nekik kicsit nehezebb az áhított alak elérése, de ez nem jelenti azt, hogy lehetetlen. Az ő esetükben a csípő és a vállak között hiányzik a derék vonala, mivel az ilyen testalkatú hölgyek általában oda híznak. A csípő kerek, a vállak íveltek, és széles a vállöv, de a has és a mellkas egybeolvad. A mellek kerekek, viszont a fenék lapos. A lábak általában vastagok, de formásak.
A zsír tárolása elsősorban a testük felső részén történik, ezért nagyobb hangsúlyt kell fektetni a has és a derék formálására, valamint a kardió típusú edzésekre, mert ezzel vékonyíthatjuk a combot. A popsi kerekítésére is nagyobb figyelmet kell fordítani. Heti minimum 4 edzés ajánlott, haladó szinten viszont lehet ennél többet is végezni. Az alma alkatú hölgyeknek ajánlott az összes magasabb intenzitású edzés. A kocogás, az intenzív séta, az aerobikórák nagy része, a HIIT-tréning, az intervalledzések, a köredzések, a pörgős súlyzós edzések mind kiválóak az alakformálásra. A derekuk vékonyítása érdekében érdemes hulahoppkarikázni, a popsi formálására láblendítéseket, fellépéseket nagyobb padra, mély guggolásokat, kitöréseket végezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top