Életmód

Vigyázz! A gyors falásnak túlsúly a vége

Azt eddig is tudtuk, hogy a túl gyors evés egészségtelen, de hogy még hizlal is...!

Ha nem te, de biztosan van a környezetedben olyan, aki imád habzsolni, és percek alatt elpusztítja a tányérján lévő falatokat. Nem teszi jól. Az egy dolog, hogy nem egészséges, de kiderült, hogy még hizlal is. 

Új kutatások szerint az teszi jól, aki lassabban eszik, mert kisebb esélye van például a metabolikus szindrómára. A helytelen életmód és táplálkozás hatására kialakuló anyagcserezavart magas vérnyomás, elhízás, cukorintolerancia és még sok kellemetlen tünet jellemezheti, ami növeli a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. 

A jó hír  viszont az, hogy elvileg teljesen visszafordítható, ha az illető megváltoztatja az étkezési és életmódbeli szokásait.

Hogyan folyt le a kutatás? 

2008-ban a Hirosima Egyetem egy kutatócsapata 642 férfit és 441 nőt nézett ki, az átlagéletkoruk 51 év volt. A kísérletben fontos volt, hogy egyiküknek se legyen metabolikus szindrómája.  Három csoportra osztották az őket: lassú, átlagos ritmusú és gyors evők. Öt évvel később a kutatók újraértékelték a résztvevőket. Azt vették észre, hogy akik  gyorsan ettek, azoknál 11,6% -kal nagyobb valószínűséggel alakult ki metabolikus szindróma, mint a normál (6,5%) és a lassú evőknél (2,3%). 

Az egyik magyarázat szerint a gyorsan evőknél az agynak nincs elegendő ideje feldolgozni, amit elfogyasztasz, és a tested felhasznál, míg ha lassan étkezel, annál inkább tisztában van az agyad azzal hogy mennyire teltél meg. Szóval már nem csak a „lassan járj, tovább érsz” bölcsesség igaz, hanem a „lassan egyél, tovább élsz” is. 

Metro

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top