Életmód

Milliárdokat kap az egynapos sebészeti ellátás

Húsz kórházban alakítanak ki egynapos sebészeti ellátási részleget 8 milliárd forintnyi uniós támogatás felhasználásával.

Európai uniós forrásból alakíthatnak ki az intézmények egynapos sebészeti ellátási részleget, a pályázati keretösszeg 8 milliárd forint.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, 2010-hez képest megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások száma, de még elmaradunk a nyugat-európai trendektől. 2010-ben 135 ezer ilyen beavatkozást végeztek, ez 2016-ra meghaladta a 250 ezret.

A rendelkezésre álló forrásból 18 intézmény 20 helyszínen alakít ki önálló, egynapos sebészeti ellátási részleget, a pályázat magában foglalja az infrastruktúra-fejlesztést és a gép-, illetve műszerbeszerzést is.

A 24 órát meg nem haladó ellátást nyújtó részlegek működése külön betegúttervezést, önálló struktúrát és logisztikát igényel, de a rendelkezésre álló forrásból ezeket meg tudják valósítani a kórházak.

Ma Magyarországon 283-féle beavatkozást lehet egynapos ellátásban végezni, így például sérv-, epe-, visszér- vagy szürkehályog-műtétet, egyes nőgyógyászati beavatkozásokat vagy bizonyos kézsebészeti műtéteket.

Az egynapos eljárások eredményeként csökken a kórházi tartózkodás ideje, kevesebb komplikációval lehet számolni, gyorsabb gyógyulás várható, és az intézmények számára költséghatékonyabb ez a beavatkozási forma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top