Életmód

Mi is az a hygge? Tanuljunk meg boldognak lenni a dánoktól!

A világ legboldogabb országai között évek óta listavezetők a dánok. De hogy csinálják? A kulcs a hygge, a dán életérzés, amit manapság már könyvekből is elsajátíthatunk.

Az iparosodás utána  világunk folyamatosan gyorsult, ma már eljutott arra a szintre, hogy az emberek nagy része megcsömörlött ettől, vágynának a nyugalomra, egy lassúbb életre. Talán ez volt a meghúzódó ok a jó pár évvel ezelőtti jóga forradalom mögött is, de biztos, hogy a minimalizmus már végképp ezzel a fogyasztói trenddel megy szembe. A minimalizmus nemcsak a tárgyakról szól, hanem az élet egyszerűsítéséről, a prioritások átértékeléséről is. Éppen ezért nem meglepő, hogy a minimalisták mellett egy másik népszerű trend is megjelent, mégpedig a dán életmód, életérzés, meghittség, amelyet egyszerűen csak a hygge szóval jellemeznek. De mi a hygge? Hogyan ültethetjük át ezt a mindennapjainkba itthon?

„Egy meleg takarótól, gyertyától és pamutzoknitól senki nem lesz boldogabb!”

Amikor mindennap idegbetegen rohanunk a négyeshatos után, amikor az utcán csak szomorú arcokat látunk, akkor egyre jobban érdekel minket a kérdés, vajon mi a dánok titka, miért vezetik évek óta a legboldogabb országok listáját? A dánok szerint a kulcs a hygge, amit nem lehet egyetlen egy szóval leírni. Ha beírjuk a fordítóba, akkor a meghittség kifejezést dobja válaszul, de ennél mégis több. Sőt a hozzá társított kellékeknél is több, ahogyan egy barátnőm mondta: „Egy meleg takarótól, gyertyától és pamutzoknitól senki nem lesz boldogabb!” Na igen, de akkor mitől olyan boldogok a dánok?

Aki mindenképpen mélyebben el akar merülni a dánok életmódjában, az mindenképpen olvassa el a Hygge című könyvet, amelyet a Boldogság Kutatás Intézet vezetője, Meik Wiking társadalomkutató írt. Én is ezt tettem, és most összefoglalom, mire jutottam.

Jelenet a Captain fantastic című filmből (forrás: imdb.com)

A hygge kellékei

Tény, hogy a dán stílusnak, designnak fontos szerepe van a hygge-ben, hiszen a hideg időjárás, a téli rövid nappalok miatt lobogó kandallók, a gyertyák, a meleg takarók és zoknik, a természetes bútorok és kiegészítők, egy forró tea vagy forralt bor mind-mind kötelező kellékek egy dán háztartásban. Mégsem ez a hygge kulcsa, és ne essünk kétségbe, ha nem szeretünk  kakaót szürcsölgetni kötött zokniba, attól még meghonosíthatjuk mindennapjainkban a dán életérzést.

Megélt pillanatok

A hygge sokkal inkább a lassulásról, a társas élményekről, a közös programokról, valamint a megélt pillanatokról szól. A hyggében nagyfokú tudatosság van, ugyanakkor semmi görcsösség.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban? Míg mi magyarok kapkodunk, rohanunk, és a saját családi példámon látom, hogy egy lekvárbefőzést vagy befőttelrakást is rohanva, fáradtan, idegesen csinálunk, addig a dánok ezt a tevékenységet is megélik, időt szánnak rá, társas eseményt kreálnak belőle. Ha szeretnénk magunkévá tenni a hygge életérzést mindenekelőtt váltsunk szemléletet.

Társasági élet otthon

A hygge fő színtere a meghitt otthon, hiszen míg más nemzetek nagyobb társaságokkal külső helyszíneken, éttermekben, bárokban találkoznak, addig a dánok otthon szerveznek kisebb összejöveteleket, akár közös, rendszeresen ismétlődő főzőklubot (a főzés már maga egy közösségi program) vagy társasjáték esteket. Minőségi és finom ételeket főznek, de nem extravagáns étkeket, a luxus kicsit sem hygge. Engednek a „bűnözésnek”, ha édességről van szó, de nem lőnek túl a célon, mértékletesek.

Értékelik az apró örömöket, és a hyggének nemcsak társasággal, de egyedül is hódolnak: időt szánnak magukra, egy jó könyvre, egy egyedül elfogyasztott meleg kakaóra.

Az otthon mellett persze a nyári időszakban a természet a hygge fő színtere, de itt is a közösségen van a hangsúly: grillpartik, kertmozik, cserebere bulik.

Jelenet a Captain fantastic című filmből (forrás: imdb.com)

Legyen a mi életünk is hygge!

Ha a hyggét követjük nem elég meghitt hangulatot teremtő gyertyákkal és meleg zoknikkal telepakolnunk az otthonunkat, hiszen ezektől még nem tanuljuk meg értékelni barátainkat, az élet apró örömeit,  pedig a hygge fő üzenete ez lehet a fogyasztói társadalom számára. Csak javasolni tudom, hogy egy borongós estén merüljünk el Meik Wiking hygge-bibliájában, és szemléljük másképpen az életünket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top