Életmód

Ferenc pápa száműzi a cigarettát a Vatikánból

„A Szentatya úgy döntött, hogy 2018-tól a Vatikán megszünteti a cigarettaárusítást az alkalmazottaknak” – áll a csütörtöki vatikáni közleményben. Ferenc pápa rendelkezésének prózai oka az egészséges életmódra való ösztönzés.

Ferenc pápa szerint nem lehet semmilyen módon hozzájárulni egy olyan tevékenység gyakorlásához, amely nyilvánvalóan káros az ember egészségére. A dohányzás pedig hivatalos adatok szerint is évente több mint hétmillió ember halálát okozza.

A vatikáni közlemény szerint bár a Szentszéknek fontos bevételi forrása a Vatikán területén az alkalmazottak számára alacsony áron árult cigi, nincs akkora profit, ami legitimálni tudná, hogy ezzel az egyházi központ életeket sodor veszélybe. 

A pápa, akinek csak fél tüdeje van, természetesen nem dohányzik maga sem. A Vatikán lakóit azonban nem fosztja meg az összes bűnös élvezettől, továbbra is lehet nekik vámmentesen alkoholt vásárolni.

A Vatikánban az egykori vasútállomás területén megnyílt, a jelenleg dizájner boltok társaságában működő  vámmentes luxusboltban lehetett eddig dohánytermékeket és alkoholt is vásárolni. Csak azok tudtak az élvezeti cikkekhez itt hozzájutni, akiknek volt a városállamba útlevelük.

Címlap: Massimo Valicchia / NurPhoto 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top