Életmód

Hogyan maradjunk egészségesek és energikusak a téli hónapok során?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én gondolni sem szeretek az arcomba süvítő hideg téli szélre és a soha véget nem érő éjszakákra. Mivel egyébként is fázós típus vagyok, a tél egyszerűen nem az én évszakom. Erre már életem korai szakaszában rájöttem, és sok-sok éven keresztül minden egyes átdidergett, depresszió határán átvészelt télen elhatároztam, hogy soha többé nem vagyok hajlandó végigszenvedni még egy közép-európai telet. A terv természetesen az volt, hogy novembertől márciusig valami melegebb éghajlatra költözöm. Bár ezt a tervet máig sem adtam fel, az ájurvéda (ősi indiai orvoslástudományi rendszer) alapjainak megismerése sokat segített az utóbbi néhány évben abban, hogy könnyebben átvészeljem ezt az alkatomból kifolyólag nehéz időszakot. Fogadjátok meg Nagy Nóra életmód tanácsait!

Az ájurvéda tanai szerint ahogy az időjárás az év során változik, és a természet évszakról évszakra átalakul – mindig más-más termés érik be –,  úgy kellene változtatnunk az étrendünket is, hogy helyreállítsuk a szervezetünkben felboruló egyensúlyt. A tél esetében például arról van szó, hogy mivel az időjárás olyankor hideg, száraz és gyakran szeles, táplálkozásunkban arra kellene törekednünk, hogy mindezeket ellensúlyozzuk: vagyis együnk minél több meleg, nehéz, olajos ételt. Ez persze egy tudatos, teljes értékű ételeken alapuló étrend esetében nem azt jelenti, hogy húst hússal és csokit tortával kell ennünk.

De akkor milyen is egy téli hideget ellensúlyozó, egészséges étrend?

(Az alábbi tippek gyakorlatilag mindannyiunkra vonatkoznak, de aki fázós típus, hamar kiszárad a bőre, és kicserepesedik a szája, az még szigorúbban tartsa be őket.)

  • A téli étrend fehérjében és zsírokban gazdag kell, hogy legyen, ami természetesen nem szabad, hogy  a szénhidrátok teljes mellőzését jelentse. Mindhárom makrotápanyagra szüksége van a szervezetnek, csak éppen – személytől, évszaktól, életkortól stb. függően – más-más arányban. A téli hónapok során gyakrabban lehet húst és tejterméket (nem túl hidegen) fogyasztani, bár azt hiszem, ez az a két élelmiszertípus, ami legtöbbünk táplálkozásából általában a legkevésbé hiányzik.
  • Vegetáriánusok és legfőképpen vegánok fogyasszanak bőségesen magokat és dióféléket, hogy testük téli magasabb fehérje- és zsírszükségletét kielégítsék, és a különböző gabonafélékkel sem kell csínján bánni; a barna rizs például az egyik legtáplálóbb, melegítő hatású téli eledel.

Bár a legtöbb gyümölcs inkább hűti a testet, mintsem melegíti, a banán és az avokádó rendkívül egészséges a téli hónapokban. Természetesen a narancs és a többi, C-vitaminban gazdag, édes-savanykás gyümölcs és azok frissen préselt levének fogyasztása is ajánlott, akár gyömbérrel, citrommal és különböző melegítő hatású fűszerekkel (kardamon, szegfűszeg, fahéj) megbolondítva.

  • Főképp a nagyon hideg időszakokban igyekezzünk naponta többször friss, meleg ételt fogyasztani. Reggelente legjobb egy meleg zabkása fehérjében és zsírban gazdag, vagyis tápláló diófélékkel megspékelve. Este pedig könnyű vacsoraként gyomrunknak sokkal megnyugtatóbb egy forró leves, mint egy hűtő, szárító hatású friss saláta – bármennyire is vitamindús és alapvetően egészséges az utóbbi.  
  • Semmiképpen ne igyunk jéghideg italokat! Ez nemcsak a kólára és más szénsavas, cukros üdítőitalokra vonatkozik – amelyek fogyasztása egyébként sem ajánlott – , hanem még a vízre is. Igyekezzünk minél gyakrabban szoba-hőmérsékletű vagy meleg vizet fogyasztani! Ha ezt betartjuk, akkor nagy valószínűséggel nem megfázások sorozatával fogjuk indítani a tavaszt.

Azok az ételek, amelyekben az édes, a savanyú és a sós ízek dominálnak, általában jó hatással vannak szervezetünkre a téli hónapok során. A só amellett, hogy melegítő hatású, afféle szállítóként segíti a különböző ásványi anyagoknak a testszövetekbe való beépülését is. Az édes ételek – mint például az édesburgonya vagy a tök – táplálják a szöveteket, és ellensúlyozzák a téli száraz, szeles viszonyokat. A savanyú ételek pedig amellett, hogy melegítő hatásúak, stimulálják emésztésünket is, ami különösen hasznos a viszonylag nehéz ételeken alapuló téli étrend esetében.

A legtöbb fűszer melegítő hatású, így a téli hónapokban bátrabban lehet ízesíteni az ételeket; természetesen mindenkinek saját ízlelőbimbói és emésztőrendszere szabja meg a határokat.

Testünk csodálatos hangszer, csak „be kell hangolnunk”, és egy idő után elkezdi éppen azokat az ételeket követelni, amelyekre szüksége van. Miért ne kezdhetnénk el felvenni a természet ritmusát ezen a télen?

Még rengeteg hasznos tippet találhattok itt:

John Douillard: The 3-season diet – Eat the way nature intended

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top