Életmód

Katalónia kikiáltotta a függetlenségét, súlyos válság Spanyolországban

Pénteken megszavazták a független Katalán Köztársaság létrehozásáról szóló javaslatot Barcelonában. A döntést hatalmas tömeg ünnepelte, ám a spanyol kormányfő pár órával később bejelentette, hogy a spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt.

Megszavazták a független Katalán Köztársaság létrehozásáról szóló javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában. A 135 fős katalán parlament titkos szavazásán az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

Az elfogadott javaslat szerint a törvényhozás kinyilvánítja, hogy

a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam.

A dokumentum tartalma nagyrészt megegyezik azzal a függetlenségi nyilatkozattal, amelyet október 10-én szakadár katalán képviselők már aláírtak a parlamentben, de végrehajtását a katalán elnök felfüggesztette, és párbeszédre szólította fel Madridot.   

Carles Puigdemont katalán elnök (j4) és Oriol Junqueras alelnök (j5) tapsol a katalán parlament üléstermében Barcelonában 2017. október 27-én, miután a katalán parlament függetlenségi pártjai megszavazták a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot. (MTI/AP/Manu Fernandez)

A döntést hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

Nem sokkal később Madridban a spanyol szenátus az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva elfogadott egy intézkedéscsomagot. Ezzel jóváhagyták, hogy a spanyol kormány hat hónapon belül helyi választásokat írhasson ki Katalóniában, ideiglenesen átvegye a katalán kormányzati feladatokat, és 30 napos vétójoga legyen a katalán parlament döntéseivel szemben.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a szavazást követően azt mondta: ami pénteken Katalóniában történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy szükség volt a spanyol kormány intézkedéseinek elfogadására. A kormányfő úgy fogalmazott:

Ez nemcsak törvényellenes, ez bűncselekmény.

Hozzátette, a spanyol kormány meghozza a megfelelő intézkedéseket a törvényesség visszaállítása érdekében, és ezért már péntek délután összeül, hogy döntsön a konkrét lépések végrehajtásáról. Péntek este a spanyol miniszterelnök kormánya tanácskozása után jelentette be, hogy a spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt, és december 21-re új választásokat ír ki.

A világ vezető hatalmai, köztük az Európai Unió, jelezték, hogy a függetlenség kikiáltása ellenére továbbra is Spanyolország szerves részeként tekintenek Katalóniára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top