Életmód

Te kinek a szívét fogadnád el?

Magyarország Európa egyik legelőítéletesebb országa – ezen a helyzeten igyekszik javítani a Hősök Tere, amely kampányfilmet indít útjára online.

A felmérések szerint Magyarország Európa egyik legelőítéletesebb országa. Külső jegyek, különbözőnek tartott csoportokhoz való vélt vagy valós tartozás alapján bélyegzünk meg, és maradunk tisztes távolságban gyakran, szinte mindannyian. Ezen a helyzeten igyekszik javítani a Hősök Tere Kezdeményezés, amely a három héttel ezelőtti HeroiKon konferencia után most kampányfilmet indít útjára az előítéletességről.

A négyperces videóban különböző korú, nemű és hátterű embereket kérdeznek arról, hogy ha egy szívátültetéssel járó műtét előtt lennének, a felmutatott cigány donort, vagy inkább azt a kék szemű, szőkésbarna férfit választanák, akiről lassan kiderül, hogy saját neméhez vonzódik. A megszólalásokból tisztán vagy rejtve mutatkoznak meg a különböző „más” csoportokhoz való tartozás előhívta előítéleteink, majd a személyek jobb megismerése után a szembesülés – saját magunkkal​ ​ és​ ​ a​ ​ skatulyák​ ​ mögötti​ ​ valósággal.

A Hősök Tere társalapítója, Philip Zimbardo professzor szerint az előítéletesség kódolva van az emberben, leegyszerűsítendő a mástól, mint idegentől való félelmet. „Gyakran sztereotípiákat használunk, hogy dönthessünk és így sokszor előre ítélkezünk másokról, ami gyakran tévútra visz minket. Mi épp ezért szeretnénk megmutatni, milyen más kapaszkodóink vannak az életben az előítéletes érzések helyett” – mondta Orosz Györgyi,​ ​a​​ Hősök ​ Tere ügyvezetője.

A film készítésében részt vevő Young & Rubicam Group vezetője, Aczél László úgy véli, le kell rombolni a sztereotípiákat, a falakat és a negatív prekoncepciókat, amik az emberek fejében élnek.

Így gondolják a magyarok

A Hősök Tere számára készített, reprezentatív GfK kutatásból az derül ki, van ellentmondás abban, hogyan gondolkozunk és cselekszünk: amikor másokról van szó, akkor 10-ből 8-an (78%) azt gondolják, hogy könnyen tévednek, akik elhamarkodottan ítélnek. Viszont, amikor az első benyomásokról van szó, akkor 10-ből 4 (42%) válaszadó szerint nem csal az első benyomásunk. Tehát miközben azt gondoljuk, hogy az elhamarkodott ítélkezés téves, mégis így cselekszünk. Megnyugtató, hogy a válaszadók háromnegyede (74%) szerint az emberek képesek megváltozni és jó irányban fejlődni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top