Életmód

„Nyálas, arcfalós undormány” – tinik és a szex

Mit talál a gyerek a neten, ha az első csókra, az első szexre, az első magömlésre keres? Milyen érzéseik, félelmeik vannak a testi változásaikkal és a szexszel kapcsolatban? Jobb időben megtudni!

Egy tini szívesebben teszi fel a kérdéseit a neten, mint otthon az olyan intim témákban, mint a szex vagy a szerelem. Ez nem feltétlenül baj persze, feltéve, ha biztonságos és megbízható forrásokat talál. De vajon milyen tartalmak várják a kamaszokat a világhálón? A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány és a Neticle közös kutatása azt vizsgálta, hogy az „elsők” (első csók, első szex, első szerelem) mely nyilvános oldalakon és fórumokon fordulnak elő a leggyakrabban, és milyen érzelmek kapcsolódnak hozzájuk. 

Lányok előnyben

A lányok nemi éréséről a családokban is, az interneten is sokkal több szó esik, mint a fiúkéról. Központi téma többek között a menstruáció, ehhez képest például a fiúk magömléséről alig lehet olvasni. „Tőlük a kortársaik is azt várják, hogy képben legyenek mindennel, ami a testükkel, a szexszel kapcsolatos. Ők pedig nehezen teszik fel a kérdéseiket. Ha pedig egy fórumon mégis előfordul, a társaik gyakran elítélik őket – mondja Németh Barbara, a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi programvezetője, aki szerint sok fiatal tele van bizonytalansággal, szégyenérzettel. „A lányok ugyan könnyebben kérdeznek, de sokszor jól körbe kell járni a kérdéseiket a chaten, hogy kiderüljön, mi is az, ami miatt tényleg aggódnak – teszi hozzá Kerpel Éva, a Hintalovon Alapítvány szexedukációs programjának vezetője. – Megkérdezik például, hogy hogyan használják a betétet, de kiderül, hogy az igazi kérdés az, hogy hogyan mondják meg a családban, hogy nagylányok lettek. Gyakran nem tudják, milyen szavakat használjanak, egyáltalán hogy minek mi a pontos jelentése.”

Lányok gyakori témái:

„Az osztálytársaim még olyan kislányosak, nekem pedig már akkora a mellem!”

„Miért nem jön már meg menstruációm? Előfordulhat az, hogy egyáltalán nem jön meg?” „Hogyan tegyem be a tampont?” „Hogyan vigyem ki magammal a betétet a suliban úgy, hogy mások ne lássák?” „Milyen gyakran cseréljem?  Mi van, ha átvérzik?!”

„Szőr nő a nemi szervemen. Másoknak ilyen nincs. Ez valami baj?”

„Hogy néz ki a szűzhártya? Egyáltalán hol van?” „Átszakadhat az önkielégítéstől?

Fiúk kérdezték:

„Az első magömlés mikor szokott jönni?”

„Mivel lehetne elősegíteni, hogy előbb jöjjön?”

Kevés a jó cikk, sok az anonim fórum

A nemi éréssel és a szexszel kapcsolatos témáktól a legtöbb tini nyilvánvalóan feszeng. Legalábbis előttünk, felnőttek előtt, ami a mi dolgunkat sem könnyíti meg. „Ahhoz, hogy egy szülő könnyen szóba hozza például a szexszel kapcsolatos témákat, jóban kell lennie a saját szexualitásával, vagy ha nem, szembe kell néznie ezzel – mondja Németh Barbara. – Ideális esetben ovis kortól nyíltan kezelik a gyerek összes testiségre vonatkozó kérdését. Amennyiben ez nem így van, nem biztos, hogy a legjobb megoldás egy nagy beszélgetés. A biztonságos kérdésfeltevés a neten kevésbé hozza zavarba a gyereket. Ugyanakkor nem mindegy, hogy az aggodalmakra szakemberek válaszolnak-e vagy a tapasztalatlan, netán félreinformált kortársak.”

Van olyan fiú, aki nagyon sok, lányokkal kapcsolatos kérdést tesz fel. Azt mondja, hogy ezeket senkitől sem tudja megkérdezni, és minden kérdés előtt elnézést kér, ha esetleg butaságot kérdez” –  egészíti ki Kerpel Éva.

Fiúk kérdezték:

„Tudnak a lányok állva pisilni?”

„Mit jelent az, hogy a lányok a zuhannyal önkielégítenek? Azt mégis hogyan?”

„Mitől jó egy lánynak a szex?” „A lányok miért sóhajtoznak vagy kiabálnak kielégüléskor?”

„Miért nem sikít? Lehet, hogy nem képes orgazmusra?”

„Mekkora hímvessző kell ahhoz, hogy egy lány ki tudjon elégülni?”

„Hány percig tart egy szeretkezés?”

„Mi a fene az az előváladék? A lányoknak is van ilyen?”

Lányok kérdezték:

„Mit kell ahhoz csinálni, hogy a fiúnak jó legyen?

„Honnan lehet tudni, hogy jó neki?”

Az első csók több említést kap a neten, mint az első szex és az első együttlét összesen

Ez az első intim találkozás az életben – mondja Németh Barbara. – Érthető, hogy a tinik szeretnének felkészülni rá.” Kerpel Éva szerint az első csókról annyi óda zeng, hogy a várakozások messze felülmúlják azt, amit esetleg ténylegesen éreznek a fiatalok. „Az internet használatával sokkal nagyobb hangsúly van a való életben is a csókolózás technikáján, ezért nagyon sokan rettegnek attól, hogy a partnerük bénának tartja majd őket (ez egyébként a szexre is igaz). Sokan már nagyon fiatalon kísérleteznek olyasmivel, amire sem vágyat nem éreznek, sem olyan partnerük nincs hozzá, aki iránt éreznének valamit. Előfordul, hogy az első csókot baráttal, barátnővel, netán a testvérükkel váltják, mert egymást tanítják.”

A szakember szerint épp ezért nem ritka, hogy mire az igazi, érzelemvezérelt „első” csókra sor kerül, a gyerekek már sokszor csókolóztak, de mindaddig, amíg nincsenek bennük érzelmek, nem értik, hogy „mitől olyan nagy szám az egész”. „Sokszor azt gyanítják, hogy bennük van a hiba, az nem lehet, hogy ez csak ennyi. Az első csókra való felkészülésnél fontos szempont lett az, hogy lehetőleg ne derüljön ki, hogy ez az első, főleg, ha valaki már tizennégy is elmúlt. Az a felfogás, hogy ha jól érzitek magatokat együtt, akkor érezni fogod, hogy mit hogyan kell, egyre kevésbé megnyugtató a fiataloknak.

Lányok írták

„Az a baj, hogy eddig nem érdekelt, aztán utánanéztem, össze is zavarodtam, és most nagyon félek. Mindenhol azt írják, hogy ajak-összeérintés, majd kicsit kinyit, és már csúsztathatom is a nyelvem (ergo francia csók), viszont én abban a hitben élek, hogy az egyszerű ajakmozgatás az ajkakon is csók.”

„Mit jelent az, hogy néz?” „Azt mondta, hogy…. ez most mit jelent?” „Azt írta a FB-on, hogy… szerinted ez azt jelenti, hogy tetszem neki?”

„Együtt vagyunk, de ha ott vannak a barátai, akkor csak velük foglalkozik.”

„Már három hete járunk. Akkor ez már komoly?”

„Tizenhárom éves vagyok, és még nem szexeltem, de még csak meg sem csókolt senki. A többiek már mind túl vannak ezen.”

„Tetszik, és érzem, hogy szeretném, de mi lesz, ha kiderül, hogy ennyi idősen még soha nem csókolóztam?”

„Szerinted ha leszopom, akkor fog velem járni?”

Fiúk írták:

„Tetszik, hogyan menjek oda hozzá?”

„Hogyan mondjam meg neki, hogy nagyon bírom?”

„Nem lehet odamenni hozzá, mert mindig a barátnőivel van.”

Szexualitás = félelem és erőszak?!

Ha beírjuk a gyerek és szex szavakat a keresőbe, a találatok túlnyomó többsége az erőszakról, a zaklatásról, veszélyeztetésről szól. „Nem meglepő, hogy a saját fórumainkon, csetszobáinkban mi azt tapasztaljuk, hogy a gyerekekben nagyon sok a félelem – mondja Németh Barbara. – A gyerekekben lévő félelmet többek között a mi magatartásunk ülteti el. Nagyon sok szó esik otthon a tiltásokról, a veszélyekről, a menstruációval és az első közösüléssel kapcsolatos rossz tapasztalatokról, a fájdalomról. Arról, hogy mit illik csinálni és mit nem. Fontos, hogy egy gyerek ismerje a higiénia jelentőségét, és el tudja kerülni a nem kívánt terhességet, de ugyanennyire fontos, hogy megismerje a testét és a határait, és tisztában legyen az intimitás sokszínűségével. A pozitív tapasztalatainkról nagyon keveset beszélünk előttük.

Tinik kérdései:

„Elég jó vagyok?”

„Elég szép vagyok?”

„Mi lesz, ha leégek az első szexben?”

„Mennyire fog fájni az első szex?” „Mennyi vér lesz? Mi lesz, ha nem marad abba magától a vérzés?”

„Nagyon félek az első csóktól, a szextől, meg úgy ettől az egésztől. Nem is félek, hanem inkább rettegek. De valahol belül pedig szeretnék végre valakit, akit szeretek, és akivel jó lenni. Tudom, hogy borzasztóan szánalmas vagyok, de nem tudom, mit csináljak ezekkel az érzésekkel. Mit csinálhatnék?”

Hamis információk, csalódott kommentek

A gyerekeket akkor is foglalkoztatja a testük változása és a szexualitás, ha nem mernek róla nyíltan beszélni – mondja dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány vezetője. – Az internet a gyerekek számára is kiváló forrás információk anonim megszerzésére. A baj csak az, hogy ezek túlnyomó többsége nem a gyerek számára készült, így nemcsak alkalmatlan a gyerekek szexuális fejlődésének elősegítésére, hanem kifejezetten ártalmas is lehet. 

„Légyszi, csak olyan válaszoljon, aki normálist választ ad, és nem fikáz!”

YELON: Tested, lelked, szexed

A yelon.hu weboldal és a YELON mobilalkalmazás a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány egyik projektje. Elsődleges célja az információnyújtás kamaszoknak, illetve szülőknek. A chaten az alapítvány saját képzési programjában felkészített önkéntes ügyelők várják a tizenéves fiúkat és lányokat. A chatbeszélgetésekben nincsenek tabuk, az önkéntesek ítélkezés nélkül fogadnak minden megkeresést. A lezárt beszélgetés a gyerek telefonjáról, számítógépéről automatikusan törlődik, és azokat a Yelon sem tárolja.

Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top