Életmód

Sanyarú sors vár a nyugdíjasokra

Alapjaiban kell megváltoztatni a jelenlegi nyugdíjrendszert, mert az mostani formájában hosszútávon fenntarthatatlan – derül ki egy friss tanulmányból.

Nyugdíj: vészesen közel az összeomlás – ezzel a címmel jelent meg a Magyar Nemzet keddi cikke, mely arról szól, hogy nemcsak Magyarországon, hanem az egész fejlett világban szembe kell nézni a nyugdíjrendszerek reformjával az elkövetkezendő években.

A Világgazdasági Fórum (WEF) egy friss tanulmánya szerint Németországban 2036-ra minden ötödik nyugdíjas a szegénységi küszöb közelében fog élni. Nemcsak a népességfogyás okoz problémát, hanem az is, hogy minden negyedik munkavállaló alacsony bért fizető területen dolgozik, ahol még a tíz eurót sem éri el az órabér. Így 15 év múlva minden második német nyugdíjas csak az alapbiztosításnak megfelelő állami nyugdíjat kapja. Hasonló a helyzet az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Kanadában, Hollandiában, Ausztráliában és Japánban is. A helyzetet súlyosbítja, hogy a világ épp digitalizáció és a robotika jelentette robbanás küszöbén áll, aminek következtében álláshelyek tömege fog megszűnni.

A magyar helyzet még súlyosabb

Idehaza nemcsak az alacsony születésszám okoz gondot, hanem az is, hogy rengeteg munkavállaló csak a minimálbér után fizet járulékot, így jóval kevesebb pénz van a nyugdíjkasszában, mint ami szükséges volna. A számítások azt mutatják, 2030-ra már alig kilenc hónapnyi nyugellátást lesz képes finanszírozni egy évben az állami nyugdíjrendszer. A legnehezebb helyzetben az a cirka egymillió fős, járulékot csak a minimálbér után fizető tömeg lesz, akiknek járandósága valahol harminc- és ötvenezer forint körül alakul majd.

És míg jelenleg csak a lakosság 18 százaléka nyugdíjas, addig ez az arány 2040-re 26 százalékra fog emelkedni, húsz évvel később pedig minden harmadik magyar nyugdíjas lesz. Egy országos kutatás szerint fejenként 22 millió forint kellene az állami nyugdíj megfelelő kiegészítésére.

A tanulmány szerzői szerint a jelenlegi nyugdíjrendszert alapjaiban kell megváltoztatni, mert mostani formájában fenntarthatatlan, és nem lehet elégszer hangsúlyozni az öngondoskodás fontosságát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top