Életmód

Ettől a keveréktől gyógyszer nélkül tudsz aludni

Felejtsd el az altatókat, inkább porlassz illóolajokat!

A rossz, állott, meleg, száraz levegőjű szobában nem lehet jót aludni. A nyugtalan alvás pedig fáradtsághoz, ingerlékenységhez, fejfájáshoz vezet. Az altatók még ronthatnak mindezeken, és függőség kialakulásához vezetnek. Érdemes tehát nem a tüneteket kezelni, hanem az okokat megszüntetni. Lefekvés előtt szellőztessünk ki jól a hálószobákban, majd annak érdekében, hogy a szoba levegője ne legyen olyan száraz, használjunk diffúzort, melynek segítségével nemcsak az illóolajok nyugtató molekuláit juttathatjuk könnyedén a légtérbe, de az elporlasztott víznek hála, a hideg párát is, mely jótékonyan hat a légutakra.

Bizonyos illóolajok nyugtató, lazító tulajdonságuknál fogva jótékonyan hatnak az alvásunkra. Amellett pedig, hogy relaxáló hatásúak, tisztítják a levegőt, elpusztítják a baktériumokat, vírusokat, gombákat. A valódi levendula  a nyugalom királynője. Jellegzetes illata mérsékli a szorongást, csökkenti a stresszt, messze visz a napi megoldandó problémáktól, konfliktusoktól. „Légtérillatosító készülékben, azaz diffúzorban mégsem szoktuk egyedül használni, hiszen más olajokkal keverve még inkább érvényesülhet ereje. A római kamilla például ideális választás a levendula mellé, hiszen nem annyira drága, mint a kék kamilla, mégis hatásában hasonló ahhoz. Szinte azonnal érvényesül kiegyensúlyozó, harmonizáló hatása. A nyugtalanság elűzésére és a szép álmok biztosításához a majoránna olaja a jó választás, melynek jellegzetes illatát szinte mindenki ismeri” – mondta Hollódi Gergely, az Aromaterapeuták Magyarországi elnöke. 

Így készítsd a keveréket
30 csepp majoránna-illóolaj (Origanum majorana)
30 csepp valódi levendula-illóolaj (Lavandula angustifolia)
40 csepp sárga mandarin-illóolaj (Citrus reticulata)

Az alábbi tiszta, illóolajokból álló keveréket állítsuk össze, majd töltsük egy kifertőtlenített, sötét, jól zárható gyógyszertári üvegcsébe, melyet elláttunk egy címkével és dátummal is, hogy a későbbiekben is tudhassuk majd, hogy mit tartalmaz. Az esti lefekvési ceremónia keretében párologtassunk ebből a keverékből 15-20 cseppet legalább tíz, legfeljebb húsz percen keresztül abban a szobában, ahol aludni fogunk. A keverék mindhárom illóolaja jótékonyan hat a megfáradt, zilált szellemre, és elősegíti a nyugtató, relaxáló mély alvást.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top