Életmód

Magyarország is bekerült a világ 20 legegészségtelenebb társadalma közé

Több mint 170 ország létezik, és ennél sokkal több nemzet él a Földön, így valahol megtisztelő, hogy Magyarország és a magyarok rajta lehetnek a 20 legegészségtelenebb nemzetet felsoroló listán.

Átfogó összehasonlítást közölt a világ legegészségtelenebb országairól a Clinic Compare egészségügyi szaklap az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a CIA World Factbook és a World Lung Association adataira alapozva. A lista a személyekre lebontott évenkénti alkohol- és cigarettafogyasztást, illetve az elhízást vette alapul.

A 20 legegészségtelenebb országból 10 Kelet-Európában található, de felfért a listára az Egyesült Államok és Ausztrália is.

A lista sereghajtója Ukrajna, ahol minden lakos majdnem 13 liter tiszta szeszt iszik meg évente átlagosan, őket követik a britek, majd a románok, akik fejenként 1619 cigarettát füstölnek el naponta. A 17. helyen álló Görögországban minden negyedik ember elhízott, az őket követő Ausztráloknál évente lecsúszik 11,2 liter alkohol fejenként. Libanon a dohányzás fellegvára, ahol minden lakos évente legalább 3032 szál cigit pöfékel el.

Kanadában a lakosság harmada kórósan kövér, a belgák a 13 helyre kerültek dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikkal. Az észtek szintén sokat isznak, emellett a népesség negyede elhízott, akárcsak Bulgáriában, ahol egy kicsivel több alkohol fogy, mint Belgiumban, és az emberek is kövérebbek.

A tizedik helyen megosztva szerepel Litvánia és az Egyesült Államok – előbbi ország polgárai fogyasztják a legtöbb alkoholt a Földön: évente 18,2 litert, míg utóbbiban a felnőtt lakosság 35 százaléka elhízott.

Néhány európai ország után tűnik fel az igen „előkelő” hatodik helyen Magyarország, a hely, ahol évente minden lakos 1774 szál cigarettát szív el, ahol a férfiak 40 és a nők 30 százaléka elhízott, ahol évente átlagosan 13,3 liter alkohol csúszik le a szomjas torkokon.

Szlovákia előz minket, északi szomszédunknál több alkohol fogy, és hangyányit magasabb az elhízottak aránya is. Negyedik helyen a fehéroroszok vannak önpusztításban, míg a dobogó legalsó fokára a szlovének fértek fel kiemelkedő dohányzási mutatójuknak köszönhetően.

Oroszország nagy, sok ember lakja, akik sokat isznak és sokat dohányoznak, így a második helyen végeztek.

A világ legegészségtelenebb országa Csehország, ahol mindent csúcsra járatnak: ötödik helyen állnak az alkoholfogyasztásban, tizenegyedikek a dohányzásban, és a népesség közel 30 százaléka elhízott.

Business Insider

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top