Életmód

Milliókat fizettek Hitler homárvillájáért

Persze nem akárkié volt a boxer, mint Adolf Hitleré. A gatyát egy amerikai vette meg.

Náciereklye-vásárt tartott az amerikai Alexander Historical Auctions nevű aukciós ház még szeptember elején, amelyen több, második világháborús náci ereklye mellett gazdára talált Adolf Hitler egyik alsógatyája is, amit a szerencsés licitáló 5500 dollárért, vagyis közel másfél millió forintért vihetett haza – írja az International Business Times. 

A másfél milliót érő használt boxer (Fotó: Alexander Historical Auctions)

Az alsógatya, amelyen a Führer monogramja is megtalálható, egy csíkos fehér lenvászon boxer. Az aukciós oldalon olvasható leírása szerint „meglepően nagy”, 99 centiméter a derékbősége, és 48 centi hosszú. Nem titok persze, hogy Hitler gyalázatosan öltözködött, és a lehető legbővebb ruhákat preferálta – írja az oldal Hitler inasa, Karl Wilhelm Krause korabeli beszámolója alapján.

Charlie Chaplin híres jelenete A diktátor című filmben.

Az alsógatyáról még annyit tudni, hogy Hitler 1938 áprilisában, egy hónappal Ausztria annektálása után a grazi Parkhotel Graz nevű luxushotelben szállt meg, ahol állítólag elküldte a boxert mosásra, amit aztán elfelejtettek felvinni. Az alsó így a hoteltulajdonos család birtokában maradt, amíg az akkori tulaj unokája később el nem adta az aukciósháznak.

Az aukción az alsógatya mellett további Hitler-relikviák keltek el:

  • a Mein Kampf egy aláírt példányát 13 ezer dollárért,
  • a zsebkendőjét 1400 dollárért, 
  • a koktélpoharát 950 dollárért,
  • a monogramját viselő zoknit 750 dollárért,
  • a homárvilláját pedig 1200 dollárért

vihette haza új tulajdonosa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top