Életmód

Top 5: ők a leggazdagabb nők a világon

A L’Oréal 94 éves örökösének halála után új milliárdos került a legvagyonosabb nők listájának élére. Megnéztük, jelenleg ki az 5 leggazdagabb nő a világon, és honnan származik az éves magyar GDP-hez viszonyítva is értelmezhető, mesés vagyonuk.

Csütörtökre virradó éjjel meghalt Liliane Bettencourt 94 éves francia milliárdos, aki a Forbes magazin összesítése szerint a világ leggazdagabb nője volt. Ezzel nemcsak a nők között volt előkelő helyen, 39,5 milliárd dolláros vagyonával a 14. helyre került a Microsoft-társalapító, Bill Gates által vezetett listára.

Liliane Bettencourt 1957-ben örökölte meg a L’Oréalt édesapjától, a cég alapítójától. Halála után a cégbeli 33 százalékos részesedését várhatóan lánya, Françoise Bettencourt Meyers örökli majd.

De lássuk, kik azok a nők, akik jelenleg a világ leggazdagabbjának számítanak.

Alice Walton 2011-ben (Fotó: Flickr/Walmart)

1. Alice Walton

  • Cég: Wal-Mart
  • Kor: 67 éves
  • Ország: Egyesült Államok
  • Vagyon: 38,4 milliárd dollár

Édesapja, Sam Walton 1962-ben alapította az amerikai Walmart kiskereskedelmi láncot, amelynek mára 28 országban csaknem 12 ezer egysége van különböző elnevezések alatt. Bevétel alapján ez a világ legnagyobb vállalata, és mintegy 2,3 millió embert foglalkoztat világszerte.

Egyetlen gyerekként Alice nem vállal aktív szerepet a családi üzletben, de milliárdokat érő Wal-Mart részvényeinek és a busás osztaléknak köszönhetően az Egyesült Államok leggazdagabb asszonya. A cég helyett inkább a művészetekkel foglalkozik, 2011-ben saját múzeumot nyitott, ahol Andy Warhol munkái is láthatók, személyes gyűjteményét több százmillió dollárra becsülik. Csak az arányok kedvéért: Alice Walton vagyona körülbelül a harmada Magyarország éves GDP-jének.

2. Maria Franca Fissolo

  • Cég: Ferrero
  • Kor: 76 éves
  • Ország: Olaszország
  • Vagyon: 30,7 milliárd dollár

Maria Franca Fissolo az özvegye Michele Ferrerónak, aki felépítette a világ egyik vezető édességgyártó cégét, a nevét viselő Ferrerót. A vállalat legismertebb terméke az 1965-ben megjelent Nutella, a különféle Kinder csokik, a Tic Tac és a Ferrero Rocher.

Férje 2015-ben meghalt, így a Monacóban élő asszony lett Európa második legnagyobb édességgyártójának a tulajdonosa. Ma ő Olaszország leggazdagabb embere. Két fia született, mindketten vezérigazgatóként irányították a céget, de a fiatalabb, Pietro 2011-ben egy balesetben meghalt Dél-Afrikában. 

3. Jacqueline Mars

  • Cég: Mars Inc.
  • Kor: 77 éves
  • Ország: Egyesült Államok
  • Vagyon: 25,6 milliárd dollár

A harmadik helyezett is a felmenőinek köszönheti mesés vagyonát, Jacqueline Mars nagyapja, Frank C. Mars alapította a Mars cukorkagyárat 1911-ben, amely a világ legnagyobb édességgyártójává vált. Olyan termékek fűződnek a céghez, mint a Mars csoki, az M&M’s vagy a Twix, a Wrigley-rágók, az Uncle Ben’s, de állateledel-piacon is van érdekeltségük (Pedigree, Whiskas).

Csaknem 20 évig dolgozott a vállalatban, 2016-ig az igazgatótanács tagja volt, jelenleg ő birtokolja a cég egyharmadát. Bár a család többi tagja kerüli a nyilvánosságot, Jacqueline alkalmanként megjelenik művészeti és lovas eseményeken.

4. Susanne Klatten

Susanne Klatten 2016-ban (Fotó: BMW Group)

  • Cég: BMW, Altana
  • Kor: 55 éves
  • Ország: Németország
  • Vagyon: 24 milliárd dollár

Németország leggazdagabb asszonya a már meghalt szüleitől örökölte a részesedését a BMW-ben, testvérével, Stefan Quandttal együtt csaknem az 50 százalékát birtokolja a neves autógyártónak. Az MBA végzettségű üzletasszonynak tevékeny szerepe volt abban, hogy a szintén megörökölt Altana nevű cég a világ egyik vezető gyógyszer- és vegyszergyártó cégévé nőtt.

Susanne Klattennek nagyjából 25 százalékos részesedése van a német szélturbina-gyártó Nordexben, de van érdekeltsége különböző biotechnológiai cégekben is. A Frankfurt közelében lévő Bad Homburg vor der Höhe nevű településen él, de második otthona az ausztriai Kitzbühelben van. Férjével, Jannal néha felbukkan az ottani síterepen, de egyébként visszafogott életet él.

5. Laurene Powell Jobs

  • Cég: Apple, Walt Disney
  • Kor: 53 éves
  • Ország: Egyesült Államok
  • Vagyon: 19,5 milliárd dollár

Az Apple-vezér Steve Jobs özvegye a Forbes listája szerint a leggazdagabb nő a tech-iparban. Bár a Laurene Powell Jobs Trust 2017-ben eladta a Disney-részesedésének egy részét, a cégnek és Laurene-nek együtt még így is 6,5 százalékban tulajdona van a médiavállalatban. Ez jóval értékesebb, mint az Apple 0,7 százalékát kitevő részvényei.

Alapítója és vezetője az Emerson Collective nevű szervezetnek, amelynek fő célja, hogy támogassa a hátrányos helyzetű diákokat. Emellett több oktatási kezdeményezés fűződik a nevéhez, amelyek főleg a nehéz helyzetben lévő tanulókat segítik, 2015-ben például 50 millió dollárral támogatott egy iskolai programot.  

A Forbes listájára 2017-ben 2043 milliárdos került fel a világból. Közülük 227-en nők, ami szép növekedésnek számít, hiszen az előző évben 202 nő került be a legtehetősebbek közé. Ám még így is csak 11 százalékát teszik ki a szupergazdagok elit csoportjának, együttes vagyonuk mintegy 853 milliárd dollár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top