Életmód

„Egy próbafülkében mondtam azt, hogy itt a vége” – azóta 54 kilótól szabadult meg Virág

„Az én történetem 4 évvel ezelőtt kezdődött, 36 éves voltam, amikor sikerült életmódváltással leadnom a túlsúlyomból. Sajnos gyermekkorom óta duci voltam, az életmódváltás előtt 123 kg voltam. Ezt nagyon soknak éreztem és mindenképp változtatni akartam." Ismerjétek meg Virágot!

54 kg-ot adtál le, nem semmi! De kezdjük ott, hogy hogyan és mikor került rád ez a tetemes túlsúly?

Régen még semmit nem mozogtam, és az étrendem is egészségtelen volt. Nálam nem betegség miatt indult el az életmódváltás, hanem egyszerűen hiúságból, és mert tudtam, hogy ennél több van bennem, így kezdődött. Akkoriban indult be egy fitneszprogram, először csak minden második nap mozogtam fél órát, azután amikor már jobban bírtam, akkor emeltem az időtartamot és a rendszerességet is. Itt még nem diétáztam. Amikor azt is elkezdtem, akkor indult be a fogyás, tehát tudatos odafigyelés és sok edzés.

Volt egy pont, amikor azt mondtad, „elég”?

Igen, volt egy pont. Ruhavásárlásnál egy próbafülkében álltam, és próbáltam magamra rángatni az XXL-es ruhákat. Akkor először szembesültem az akkori alkatommal, és ott mondtam azt, hogy itt a vége annak, ahogy eddig éltem. Fejben is el kellett jutnom arra a szintre, hogy változtatni tudjak. Persze éreztem némi elkeseredettséget is, de a motiváltság erősebben nyomott a latban.

És megreformáltad az étkezésed. Ez miből állt? Mit hagytál el, és mit illesztettél be az étrendedbe?

Igen, az első időkben még nem volt sok ismeretem az egészséges életmódról, de utánaolvasgattam, és elkezdtem kipróbálni speciális termékeket, eleinte szkeptikus voltam velük, mert volt több sikertelen fogyókúrám is, és azt kellett megértenem, hogy a fogyókúrák nem érnek sokat, az életmódon kell változtatni. Elhagytam a cukrot, a fehér lisztet, a fehér kenyeret és a tésztát, ezeket speciális termékekkel helyettesítettem.

Mesélj egy kicsit a sikertelen fogyókúrákról! Mit próbáltál ki, és hogy nézett ki a dolog?

Volt többféle, például egy italpor, aminek segítségével fogytam is, de sajnos vissza is jött, amikor abbahagytam. Meg azok a divatos fogyókúrák, amik megvonásokon alapultak, például 90 napos, káposztaleveskúra és hasonlók, ezek nem működnek, nemcsak nálam nem, senkinél sem, csak hangzatosak. Nem vitatom, hogy lehet ezekkel is sikereket elérni, de nem hosszú távon. Az eredményt csak életmódváltás hozhatja meg.

És a mozgás? Azt említetted, hogy mozogtál, de ezt otthoni tornaként kell elképzelni vagy lementél a terembe?

Otthon vágtam bele, és rendszeresítettem az életemben, annyira, hogy napi szinten csinálom, most már másfél órásak az edzéseim. De voltam teremben is, viszont rá tudom magam venni az otthoni tornára is, és van, hogy fitnesz DVD-kre edzem. Eleinte heti kettőt illesztettem be, és fokozatosan emeltem az időtartamot.

Napi másfél óra nem semmi. Kicsit beszéljünk arról, hogy mondjuk milyen ütemben indult meg a fogyás?

A diéta bevonásával indult el igazán a fogyás, havonta kb. 4-5 kg-ot leadtam, amin magam is meglepődtem. A teljes túlsúlyt másfél év alatt adtam le. Hozzáteszem, én nagy súlyról indultam, tehát látványosabb volt a változás.

Mit szóltak a rokonok, barátok a változáshoz?

Mindenki meglepődött és velem örült a változásnak, ami szintén egy újabb erőforrást jelent arra, hogy megéri csinálnom. Vannak nehezebb napok, de az ad újabb lendületet, hogy sosem vagyok elégedett, és szeretném tovább vinni, amit elkezdtem.

Van neked is olyan, hogy nehéz tartani a torna-étrend kombót?

Persze, vannak nehezebb napjaim. Amikor elkezdtem, az első pár hónap kemény volt, voltak ételek, amikről mindenképp le kellett mondanom, például a csokiról. Vagy amikor voltak mélypontok, arra gondoltam mindig, hogy ha most nem adom fel, akkor látni fogom az eredményét. Természetesen a szüleim is motiváltak, de maga a tudat, hogy nem hiába csinálom, láttam az eddigi eredményeket, sokat jelentett, amikor feladtam volna. Kitartás és hit nélkül nem megy.

Halláskárosultként sikerült változtatnod. Érzed valaha is, hogy azt gondolják az emberek „jaj, szegénynek így is nehéz, minek sanyargatja magát”?

Sajnos a hallásom egyéves korom óta rossz, egy agyhártyagyulladás következtében veszítettem el. Megtanultam ezzel élni, sajnos ez maradandó állapot. Nem kezeltek a teremben sem másként, mindannyian emberből vagyunk, nekem ez az életem része, vannak, akik nagyobb problémával küzdenek és mégis paralimpián vesznek részt. Nem gondolom, hogy ezért másként állnának az emberek hozzám, vagy ahhoz, hogy lefogytam. Mindig lesznek kevésbé elfogadó emberek, de azt hiszem, a környezetemben ezt a hallásveszteséget sokan tolerálják, és ők vannak többségben.

Sosem érzed lemondásnak az új életmódod?

Nem, egyáltalán nem. Sőt, új távlatokat nyitott meg előttem. Mindenkinek, aki szeretne váltani, azt mondom, hogy hajrá! Minden lehetséges, csak hinni kell benne! Van egy idézet Muhammad Alitól, amit gyakran előveszek:

A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik

 Bár örök érvényű ez az idézet, azt, hogy kit mi motivál, mi visz előre, mindenkinek önmagában kell megtalálnia.

Van valami cél, amit szeretnél elérni vagy csak megtartani a mostani alakod?

Augusztus közepétől szeretnék egy olyan étrendet elkezdeni, ami jobban az izmosodásra helyezi a hangsúlyt. Szeretnék feszesebb, izmosabb alakot kialakítani. Ez egy újabba kihívás lesz, de úgy érzem, elindultam egy úton, aminek még nem látni a végét, még messze a cél is, de már rajta vagyok.

Sokan fordulnak hozzád tanácsért, inspirációért?

Igen, próbálnak az emberek, barátok tanácsot kérni, mindenkinek ugyanazt nem tanácsolhatom, mert minden ember más, de a lényeg mindenkinél az, hogy akarni kell, áldozatokat hozni, és minden fáradság, lemondás megtérül. Fejben is váltani kell, sok múlik a hozzáálláson, de megéri! Meg kell találni azokat a célokat az életben, amikért érdemes küzdeni. Azt szoktam mondani:

Ha meg tudod álmodni, meg is tudod valósítani!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top