Életmód

Harvey és Irma 75 éve házasok, de ilyet még nem pipáltak

Azt hinnénk, hogy 90 és 100 éves kor felett már nem nagyon érheti az embert meglepetés. Pedig a 75 éve házasságban élő Harvey-nak és nejének, Irmának igencsak kikerekedtek a szemei, amikor megtudták, hogy az év két legpusztítóbb viharát éppen úgy hívják, mint őket.

Harvey Schluter 104 éves, Irma novemberben fogja ünnepelni a 93. születésnapját. 75 éve már, hogy házasságban élnek. A New York Timesnak adtak interjút, miután kiderült, hogy épp úgy hívják őket, mint az Amerikában az elmúlt hetekben pusztító két hurrikánt, ráadásul még a sorrend is egyezik: a Harvey hurrikánt követi az utóbbi napokban Irma. A házasságban is Harvey az idősebb.

A New York Times elmagyarázta a két idős embernek, hogy miként lehetséges ez a véletlen, és valószínűleg soha többet meg nem ismétlődő egybeeseés. 

A Nemzetközi Meteorológiai Szervezet 1979-ben vezette be a hurrikánnévadás szabályait, amelyek szerint a viharokat ABC-sorrendben nevezik el, felváltva keresztelnek férfi és női nevekre. A listáról a nagy pusztítást okozó, legerősebb viharok neveit azonban visszavonultatják, és mivel a szóban forgó, jelenlegi hurrikánok hatalmas pusztítást végeztek és végeznek, Harvey-ra és Irmára is ez a sors vár.

Harvey-nak először 1981-ben neveztek el vihart, összesen hetet. Irmáról viszont először. Harvey-t a névkönyvben eredetileg Irene követte, de 2011-ben Irene nagyon erős hurrikán volt, ezért ezt a nevet többet már nem lehet használni viharra. Vagyis Harvey-t először idén követte Irma, és valószínűleg egyben utoljára is.

Schluterék  a washingtoni Spokane-ben élnek, és szerencséjükre eddig mindig el tudták kerülni a nagy viharokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top