Életmód

Boldogtalan vagy? Ez legyen az első dolgod, a pszichológusok szerint

Lehet, hogy eddig épp az ellenkezőjét tetted annak, amit a pszichológusok javasolnak boldogtalanság ellen.

Ha boldogtalanok vagyunk, a család és a barátok általában azzal jönnek, szedjük már össze magunkat, másszunk már ki a gödörből, ami nem öl meg, az megerősít és így tovább. Ám a pszichológusok ennek pont az ellenkezőjét javasolják, ha hosszú távon szeretnénk boldogabb emberek lenni. Azaz: maradjunk csak nyugodtan egy kicsit a gödör fenekén!

Furcsán hangzik, de akik teljes valójukban megélik a negatív érzelmeket, azok összességében boldogabbak, mint azok a Duracell-nyuszik, akik állandóan, még a legsötétebb időkben is a jókedvet hajszolják. A Journal of Experimental Psychology augusztusi számában jelent meg egy tanulmány, mely egy érdekes kutatásról számol be a témában: ebben 2300, amerikai, brazil és kínai egyetemista vett részt, akiktől azt kérdezték, hogyan szeretnék érezni magukat, és hogyan éreznek valójában. Kiderült, hogy azok mutatták a legkevesebb hajlandóságot a depresszióra, akik még akkor is a valódi érzelmeiket választották, ha azok negatívak voltak.

„Állandóan boldognak és derűsnek lenni nem túl realisztikus – állítja Maya Tamir, a kutatás egyik vezetője, pszichológiaprofesszor. – Ha képesek vagyunk elfogadni, sőt, beengedni bármilyen érzelmünket, legyen az kellemes vagy kellemetlen, nagyobb esélyünk van a boldogabb és elégedettebb életre.”

HuffPost

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top