Életmód

Szülése után 25 kilótól szabadult meg Viki

Viki két évvel a szülése után szembesült azzal, mennyi felesleg maradt rajta. Elhatározta, hogy életmódot vált, de ehhez meg kellett változtatnia teljes étrendjét és életében először sportolni kezdett. Eddig 25 kilótól szabadult meg, az eredmény elképesztően látványos.

Hogy került rád a felesleg?

30 kilót híztam a terhesség alatt, aztán ahogy megszültem a lányom, lement körülbelül 10, de a terhesség előtti formámhoz képest 20 még mindig maradt rajtam. Mindent ettem, amit csak megkívántam, úgy voltam vele, hogy a gyereknek a legjobbat szeretném, legyen egészséges. Különösebben nem érdekelt a dolog, aztán amikor 2 éves lett a lányom, egyedül maradtam vele. Tulajdonképpen ekkor szembesültem azzal, hogy mennyi van rajtam, és elhatároztam, hogy lefogyok. Elegem lett a lustaságból, semmi nem jött rám.

Szülése után 25 kilótól szabadult meg Viki

Egy 2 éves gyerek mellett kezdtél neki a változtatásnak, ez mennyiben nehezítette meg a dolgokat?

Pontosan 19 hónapos volt a lányom, amikor elkezdtem lejárni a terembe edzeni, édesanyám vigyázott rá, ameddig én elvoltam. Eleinte heti 3 alkalommal jártam le, nagyon sokat kardióztam, olyan 3 órákat is eltöltöttem a teremben, mert olyan nagyon belepörögtem. Még a szülés előtt is járogattam egy nagyon keveset terembe, onnan szedtem némi tapasztalatot, bár elenyésző volt. Alapvetően utánaolvastam, videókat néztem, és onnan szedtem az ötletet ahhoz, hogy hogyan kell csinálni.

Min változtattál az étrendedben?

Minden egészségtelen hozzávalót lecseréltem. A fehér lisztet, cukrot, a pékárut, a cukros üdítőt száműztem az életünkből. Mindent, amit addig napi rendszerességgel fogyasztottam. Most már azért bűnözgetek kisebbeket, de ezt már tudom tartani, és meg tudok állni egy-két kocka csokinál. Eleinte azonban muszáj volt teljesen szembemenni az addigi rossz szokásaimmal, és csak csirkét és rizst enni, de motivált a cél.

Szülése után 25 kilótól szabadult meg Viki

Nehéz volt a gyerkőc mellett diétázni?

Nem diéta ez, hanem egy fenntartható változás. Nálunk az egész család azt ette, amit én. Édesanyámmal élünk, és ő is 10 kilótól szabadult meg, mert ők sem ettek mást, hanem ugyanazt, amit én. De mindenkinek jót tett. A kislányom is rászokott az egészséges táplálkozásra, anyukámnak pedig jót tett az, hogy leadott 10 kilót. A lányomtól persze nem vontam meg az édességet, megvettem neki akkor is a kakaós csigát és a túrórudit, de nem mértéktelenül, nincs otthon a hűtőben mindig. Ha boltba megyünk, választhat valamit, de nincs állandóan szem előtt az édesség.

Milyen ütemben szabadultál meg a 25 kilótól?

Az első pár hónapban szedtem zsírégetőt is, az 4 hónap alatt beindította a fogyást. Ez emberfüggő, hogy kinek milyen gyorsan indul be a fogyás, nálam ennyi idő kellett hozzá. Szedtem akkor is zsírégetőt, amikor nem diétáztam és nem edzettem, de akkor semmit sem használt. Végig meg tudtam tartani a motivációmat, egy percig se gondoltam, hogy nem fog menni. Nagyon bizonyítani akartam magamnak és a környezetemnek is. Nagyon nagy akaraterő kell ahhoz, hogy akkor is kitartson az ember, amikor úgy néz ki, nem változik semmi. Az emberek nagy átlagban 2 hónap után feladják, ha nem látják a változást. Én egy év alatt adtam le 22 kg-ot, a maradék hármat a múlt évben, és most tartom az 58 kg-os súlyom.

Szülése után 25 kilótól szabadult meg Viki

Mikortól kezdted azt érezni, hogy örömből csinálod?

Eleinte kényszer volt a diéta és az edzés, de amikor láttam, hogy formálódok, változom, már saját magamat motiváltam. Nagyon elszánt voltam, és hittem abban, hogy sikerülni fog. Elhatároztam, hogy meg fogom csinálni, és bizonyítani akartam magamnak is. Minden hónapban vennem kellett új nadrágokat, mert egy-egy számmal lejjebb mentem. XXL, XL-ről lementem M-es, S-es méretre, ez is motivációt jelentett. A zöld fürdőruha S-es méret, a rózsaszín pedig XXL-es.

Szülése után 25 kilótól szabadult meg Viki

Mostanában volt egy műtéted is, ahol felvarrták a hasadon a bőrt, erre miért volt szükség?

A műtétem kapcsán is sokan elszörnyednek, hogy biztosan mennyire fájt, és nem értették, miért csinálom, de az az igazság, hogy annyira megnyúlt ott a bőr, hogy nem éreztem jól magam. Sajnos az a megnyúlt bőr nem tudott volna visszahúzódni, muszáj volt műtétileg eltávolítani. Tulajdonképpen leszedték a bőrfelesleget, összesen 1,5-2 kg-ot. Csak le kellett vágni és összekorrigálni a két végét. Most büszke vagyok a hasamra, előtte mindig szégyelltem, és feszélyezett.

Szülése után 25 kilótól szabadult meg Viki

Nem voltak kilengéseid, amikor megelégelted te is?

Nem, nagyon nagy akaraterőm volt, el akartam érni a célt. Próbáltam úgy enni, hogy az éhségérzetem elűzzem, ha sóvárogtam a csoki után, megvettem a cukormentes csokit. Ha a lányom meghagyta az édességet, azt se ettem meg, mert tudtam, hogy eleinte muszáj magamtól teljesen elvágnom a „szemét kajákat”. Ahogy elhatároztam, hogy változtatni fogok, onnantól kezdve úgy vásároltam otthonra is.

Melyik volt a legnehezebb része?

Nem éreztem nehéznek egyetlen pillanatát sem. Jó, talán az első 2 hónap nem volt egyszerű, mert egészen új volt az egész életmód étkezéssel és edzéssel. De túllendültem rajta. Türelmes voltam, mert ez anélkül nem megy.

Életed végéig tarthatónak érzed a mostani életmódod?

Ez egy teljesen tartható dolog. Ez nem egy versenydiéta, amibe semmi olyan nem fér bele, amit megengedek apránként magamnak. Ezt az életmódot egy életen át lehet tartani. Már eszem fehér zsömlét is, ha úgy alakul, eleinte csak a magvas és teljes kiőrlésű volt.

Mik a további terveid?

Nem szeretnék fitneszversenyre menni, de szeretnék izmosodni. A műtétem miatt kimaradt 8 hét edzés, szeretném először a régi formát visszahozni, aztán izmot felszedni. Az utóbbi két évben sportolok, de előtte semmi. Ezért is voltam kicsit lusta, nem szoktam hozzá gyerekként a mozgáshoz. Szép lassan pedig elkezdtem elérni azt a formát, amit szerettem volna. Tizenévesen se néztem ki így, mint most, soha nem sportoltam. Ez a forma, amilyen most vagyok, régebben csak álom volt számomra. A gyerek előtt 65 kiló voltam. Terhesen 82 kilósan ültem a kanapén, és olyan alakú embereket bámultam, amire mindig is sóvárogtam.

Mit tanácsolsz annak, aki szeretne lefogyni?

Mindenféleképpen életmódváltást és heti három edzést minimum. Kell egy célt kitűzni, és menni addig, ameddig azt el nem éri. Menni kell, csinálni kell rendíthetetlenül, ameddig nincs meg a cél. Én akaratot nem tudok adni senkinek, a lusta embereknek semmit se tudok adni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top