Életmód

Rendhagyó fűnyírókat alkalmaz London

Kacsákból és madarakból már van elég a londoni parkokban, birkák tekintetében viszont még beszerzésre szorul a brit főváros. Egyelőre csupán egy hétre rendszeresítették a gyapjas állatokat a királyi parkokhoz tartozó Green Parkban, de könnyen elképzelhető, hogy a jövőben London nagy zöldfelületeinek állandó lakói lesznek a birkák.

Még csak egy napja legelészik hat birka a Buckingham-palota tövében, a Green Parkban, máris nagyon népszerűek. A négylábú különítmény tulajdonképpen a park gondnokságának része, egy hétig a fűnyírókat helyettesítik. 

Azonban ha jó munkát végeznek, akkor könnyen lehet, hogy városszerte találkozhatnak majd a londoniak és a turisták juhokkal: később London más zöldterületein, a Hyde Parkban, a Regent’s Parkban és a Richmond Parkban is legelészhetnek birkák. Ez csak egyébként mai szemmel tűnik furcsának, Londonban az 1930-as évekig legeltettek juhokat. 

Tom Davis, a Green Park-i jószágokat őrző juhász szerint a “juhok gyengédebbek a földdel, mint a traktorok vagy a fűnyírók”, és egyúttal a magokat a földbe nyomkodva gondoskodnak a jövő évi csírázásról is.

A London szívében dolgozó juhok mind ritka fajták, természetes vegetáción is elélnek, nincs szükségük további élelemre.

A hat birka csak bejárós munkát végez, csupán dolgozni jár a Green Parkba, reggel 9 és délután 5 óra között vannak ott, utána visszaviszik őket a főváros keleti részében, a Dokkvidéken fekvő Mudchute Farmra.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top