Életmód

Top 10 perc, ami csak a tiéd

Énidő. Így hívják azokat a perceket, amiket csak magunkra szánunk, amivel magunkat ajándékozzuk meg. Igen, sajnos csak perceket, mert bár szükségünk lenne hosszú órákra, amikor kipihenjük magunkat, inkább csak rövidebb idők adódnak. Így legalább jobban megbecsüljük ezeket! Például amikor…

1.    A cipő lerúgása

Nyolc-tíz órát dolgoztam, lótottam-futottam a városban. Egyeztettem, szerveztem, ügyintéztem, gépnél ültem. Hosszú volt. De most végre otthon: közeledem a házhoz, nyitom az ajtót, és… leveszem a kényelmetlen cipőt. Nehezített esetben magas sarkút. Csodás pillanat ez, minden nő ajándéka az életben. Amikor zoknira, mezítlábra válthatunk. Mert szeretjük mi az összes szerepünket, fontos, hogy a munkában hatékonyak legyünk, jó érzés a jól végzett munka után letenni a tollat, de nincs jobb a hazaérkezésnél.

Top 10 perc, ami csak a tiéd

2.    Az első pohár

A legjobb pillanatok az életben azok, amikor óriási hiányérzetünk van, és az hirtelen betöltődik. Amikor már-már elviselhetetlenül vágyunk valamire, és azt a valamit egyszer csak megkapjuk. Megmászunk egy hegyet a nyár közepén, dől rólunk az izzadság, végre megérkezünk kitikkadva, és ott egy kút. Nagyot húzunk a hideg vízből. Elkap az eső az utcán, átfázva érünk haza, már engedjük is a kád vizet, és elmerülünk a kellemes forróságban. Éhesek vagyunk, és végre eljutunk az ebédig. Végtelenül álmosak vagyunk, és végre lehajthatjuk a fejünket. Hazaér az, akit szeretünk. Kegyelmi pillanatok ezek. Az egyik kedvencem az első ital, amit nyáron, munka után hazatérve elfogyasztok. Mindegy, hogy hűs narancslé, laza fröccs vagy egy meggyes sör: a szomjoltás és megnyugvás pillanatai ezek.

Top 10 perc, ami csak a tiéd

3.     Kinn, az erkélyen

Erkély, terasz: az élet nagy adományai. Nem tudnám elképzelni a lakásomat nélkülük. Inkább lakom egy szobával kevesebben, de erkély, az kell. Méghozzá olyan, amin legalább egy (két) szék elfér. Mert a lélek szabad; a négy fal közé zárva is meg kell legyen az illúziója, hogy bármikor szárnyalhat. Olyankor meg, ha jön a vágy, eget kell látni, levegőt beszívni. Persze, lehet ablakot nyitni, de az erkély az más. Ott úgy érezhetjük magunkat szabadnak, hogy közben biztonságban vagyunk. Az erkélyünk a világra nyílik, mégis csak a mi pár négyzetméterünk. Lenézhetünk, és láthatjuk a város nyüzsgését, vagy a madarak tornáját a faágakon. Szinte mindegy, mi is a látvány, mert felette ott a határtalan égbolt. Igen, ilyen időtlen érzés az, amikor elmerülhetünk a pillanatban

Top 10 perc, ami csak a tiéd

4.    Belemerülni egy kád vízbe

Jó ülni egy kád meleg vízben, de a közelébe sem ér annak az első pillanatnak, amikor lassan, fokozatosan belemerülünk. Az előző percben még borzongtunk, most meg átjár az a kellemes forróság, ami nemcsak a testünket, de a lelkünket is melegíti. Úgy hívják: harmónia. De ami a legjobb benne: itt biztosan egyedül vagyunk! Félóra a napban, amiért nem lehetünk elég hálásak.

Top 10 perc, ami csak a tiéd

 5.    Csobbanás a medencébe

Hidegre a meleg, melegre a hideg: erről már volt szó. Utóbbi különösen boldogító esete, amikor a nyári hőségben belecsobbanunk a medencébe. Huszonöt fok körül még nehézkes bemerészkedni, lassan, fokozatosan megy a dolog, de harminc felett már csak úgy hasítunk! És újra megmelegednénk, és újra csobbannánk: napozás és fürdés, fürdés és napozás… az egész nyarat el tudnánk képzelni ezzel a sormintával.

Top 10 perc, ami csak a tiéd

 

 6.     Megölel a gyerekem

Van-e jobb érzés a világon, mint mikor a hároméves a nyakunk köré fonja kis karjait, és puha puszit nyom az arcunkra? Talán csak az, amikor viszonozzuk. Még ki is mondja, bár mondania sem kéne: szeretlek, anya. Ez a perc ugyan nem csak a miénk, hiszen megosztjuk vele, mégis önmagunk vagyunk a pillanatban. Hiszen egyszer egyek voltunk, kilenc hónapon át, és egyek vagyunk ma is. Hát van, amiért érdemesebb élni, mint ezért?

Top 10 perc, ami csak a tiéd

 

 7.     Elalszik a gyerekem

Kisgyermekeseknek mondanom sem kell: az élet legjobb dolgai közé tartozik, amikor elcsendesedik a lakás. Annyi lárma, visítás, játék és futkosás, pelenkázás, bilizés és etetés után hirtelen csend van. Nincs nagyobb nyugalom, ami megszállhat egy helyet, mint mikor egy kisgyerek angyalian elalszik. Persze mondanom sem kell: alvás közben a legédesebbek. Olyankor nincs rosszalkodás, a legjobb arcukat mutatják. Imádjuk nézni őket. Ennél jobban már csak behajtani szeretjük rájuk az ajtót, és végre magunk lenni. Igen, most jön az az idő, ami TÉNYLEG csak a miénk. Mit is kezdjünk vele? Aludjunk mi is? Nézzünk meg egy jó filmet? Csipegessünk valamit egy kávé mellett? Írjunk meg egy rég készülődő levelet? Tudjátok mi a legjobb? Hogy végre választhatunk! És bármit választunk, mind csak rólunk szól.

Top 10 perc, ami csak a tiéd

 

8.    Suhanni a biciklin

Néha a sétához is fáradt az ember. Akkor jön a bicikli! Ha sík a terep, akkor a biciklizés nem sportteljesítmény, hanem színtiszta élvezet. Mozog minden izmod, közben haladsz, mozizod a tájat: ennél szabadabb csak akkor lehetnél, ha szárnyaid nőnének. De minek, ha a kétkerekűn is pont úgy érzed magad? Ha még a kedvenc zenéd is szól a füledben, akkor elmondhatod: már érdemes volt megszületni.

Top 10 perc, ami csak a tiéd

 

 9.     Egy pohár likőr, és a kedvenc sorozatom

Mivel kényezteti magát egy vérbeli nő? Hát persze, hogy édességgel. És milyen az ideális édesség? Van benne egy gondolatnyi alkohol. Vagy fordítva. Az önkényeztetés non plus ultrája kétségtelenül egy pohár likőr, egy darab jégkockával. Átfogod a poharat a tenyereddel, körbe-körbe mozgatod, hogy a kis jéghajó mindenhová eljusson. Majd jöhet egy korty, és még egy. A kanapén kuckózol, közben a kedvenc sorozatod megy. Mert sorozat sok van, de kedvenc csak egy. Tudod, az, amelyiknek minden részét láttad már, de akárhányszor meg tudod nézni. A poénjait is ismered, de századszor is mintha akkor hallanád először, ugyanúgy nevetsz rajta. Egy pillanatra megfeledkezel a világról.

Top 10 perc, ami csak a tiéd

 

  10.    Kattan a zár

A gyerek már alszik, te is félálomban. Már mindjárt itt sem vagy, de az édes elernyedés utolsó pillanataiban még hallod, ahogy megcsörren a kulcs a zárban. Most már elalhatsz: minden a helyére került. Ez a pillanat csak a tiéd. Vagy ha nem, akkor is te döntheted el, hogy kivel osztod meg. Kívánni sem lehet többet a sorstól. 

Top 10 perc, ami csak a tiéd

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top