Életmód

Anna Wintour, az új éra stílusikonja

Az angliai születésű amerikai médiavezért sokan az utóbbi évszázad legbefolyásosabb alakjának tartják a divat világában. A Vogue-ot évtizedeken át szorosan, és zseniális eredményekkel irányító Anna Wintourt elképesztő eredményei mellett legtöbben jellegzetes makulátlan szettjei, soha nem változó bubifrizurája, és elmaradhatatlan napszemüvege miatt ismerik.

Az ördög Pradát visel című film Mirandáját inspiráló Anna Wintour karrierjének számos pontján bizonyította, hogy neve nem egy a sok vezető divatszereplő közül. Az amerikai Vogue irányításáért 1988 óta felelő Wintour tudását, és tapasztalatát olyan 21. századi fordulópontok is színesítik, mint a lovagi rang megszerzése (amelyet II. Erzsébet királynőtől vehetett át személyesen), vagy a Conde Nast kiadóvállalat művészeti vezetői székének megszerzése…

De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, hogy a 67 éves médiavezér, és a század megkerülhetetlen divatszereplője honnan is kapaszkodott fel az örök hírnevet szerző stílusikonok közé. “Dame” Anna Wintour november 3-án született 1949-ben a londoni Hampsteadben. Családjában nem volt, és nincs is hiány újságíró-szerkesztőkből. Apja Charles Wintour az Evening Standard szerkesztője volt, aki miután elvált Anna édesanyjától szintén a médiából választott társat, a több lapot is megalapító Audrey Slaughtert. Testvérei közül pedig Patrick, szintén újságíró és szerkesztő.

Az első komoly jel, hogy a 14 évesen a jellegzetes bob frizurás külsejét kitaláló Anna komoly vonzalmat érez a divat iránt, az volt, hogy 15 évesen elkezdett egy butikban dolgozni. Ekkoriban szoknyái fazonjával, valamint idősebb, gazdag férfiakkal borzolta környezete kedélyét, majd később a főiskoláról is kimaradt, csak hogy e téren szőtt álmait követhesse. Volt barátjától, Richard Neville-től jött az első, sorsfordító lehetőség, aki munkát ajánlott neki kiadványánál, az Oz magazinnál. Az amerikai állomás előtt olyan mozzanatok inspirálták, hogy a divatmagazin készítés felé vegye az irányt, mint az, hogy az Államokban élő nagymamája Seventeen Magazine tini magazinokat küldött neki.

Anna Wintour, Ralph és Ricky Lauren (Fotó: Getty Images)
Anna Wintour, Ralph és Ricky Lauren (Fotó: Getty Images)

Lap, lap után

A kézjegyét szorgalmasan, és nagy magazinneveknél kezdte el letenni a tengerentúli karrierépítés során, 1975-ben kezdett New Yorkban a Harper’s Bazaarnál junior divatszerkesztőként, ahonnan kilenc hónap után rúgta ki a szerkesztő, Tony Mazzola. Pár hónapos szünet után a Viva női magazin következett, majd a New York magazin és a Condé Nast kiadó kreatív vezetői pozíciója.

1985-ben tér vissza Londonba, és lesz a brit Vogue szerkesztője, ahol munkatempójával olyan “becenevet” érdemel ki, mint Nukleáris Wintour. 1987-ben jön egy kis kitérő, a House & Garden lakás- és kertészeti magazin képében, ahol 10 napot tölt, majd végül az amerikai Vogue-hoz kerül. “Királysága” azóta történelem, megreformálta a magazint, sőt bizonyos értelemben a divatmagazinokat is. A magazinokon uralkodó szupermodellek portréfotói helyett bevezette a teljes vagy félalakos, kültéren készült címlapokat, méghozzá sokszor jóindulattal is csak feltörekvőnek nevezhető modellekkel, vagy éppen hírességekkel.

Az életstílusról pedig áthelyezte a magazinok fókuszát a divatra, mindezt szerethető, de legalábbis értékelhetően friss módon, hiszen a drágább darabok közé megfizethető ruhákat is beválogattak a címlapi outfitek kiválasztása során. Munkássága során olyan tervezőknek segített a nemzetközileg is befutott dizájnerek sorába emelkedni, mint Marc Jacobs vagy Alexander McQueen.

Aki mellett még Kanye is elmosolyodik (Fotó: Getty Images)
Aki mellett még Kanye is elmosolyodik (Fotó: Getty Images)

Egy csipetnyi magánélet

Kifejezetten fiatalon az idősebb, sikeres férfiak és a kalandok vonzották, 1984-ben viszont a megállapodott, családi lét mellett teszi le a voksát, hozzámegy a dél-afrikai David Shaffer professzorhoz, akitől két gyereke születik. 1999-es válásának okát sokan Shelby Bryan befektetővel folytatott viszonyában sejtik. A mindig makulátlan külsejű, többnyire a Chanel blézer és szoknya erejében hívő stílusikon ugyanakkor nem csak a magánéletét és a karrierjét tekintve aktív, bevételeivel messze felülmúlja a divatiparban tevékenykedő kollégáit. Anna Wintour vagyonát ugyanis 35 millió dollárra becsülik, éves bevétele pedig mintegy 2 millió dollár körül mozog évente. És hogy mennyit is költ ruhára? 12 hónapra lebontott büdzséje állítólag nem kevesebb mint 200 ezer dollár, vagyis közel 52 millió forint.

Anna Wintour és Karl Lagenfeld (Fotó: Getty Images)
Anna Wintour és Karl Lagenfeld (Fotó: Getty Images)

Retikül nélkül, három asszisztenssel

A Forbes magazin álta a világ 100 legbefolyásosabb nője között számon tartott, három főállású asszisztenssel rendelkező Anna egy, a Vogue-os munkája kapcsán a London Daily Telegraph-nak adott interjújában fogalmazta meg pontosan, kik is azok a nők, akikhez a magazinkészítésen keresztül “szólni akar”, és akiknek közvetve a stílusát is formálja…

“Előremutató, okos és szexi lapot akarok. Nem érdekelnek a szupergazdagok vagy végtelenül puhányak. Energikus olvasókhoz akarok szólni, akik vezetők, saját pénzük van és saját, széles körű érdeklődéssel rendelkeznek. Van egy fajta új női réteg odakint a nagyvilágban, akiket érdekel az üzlet és a pénz világa, viszont nincs ideje bármikor bárhol vásárolni, és tudni akarja, hol, mit, miért és hogyan…”

Anna Wintourt ugyanakkor sokan kritizálják magabiztos stílusa miatt, befolyásossága mögött pedig izgalmas és jótékony kezdeményezések is meghúzódnak. A Metropolitan Museum of Arton keresztül megrendezett, feltörekvő tervezőket segítő évenkénti jótékonysági eseményével eddig mintegy 50 millió dollárt szerzett, míg a New York-i Fashion’s Night Out évenkénti divatrendezvény sorozatán olyan tervezőzsenikkel köti össze a divatrajongókat – köztük hírességeket is, így Halle Berryt vagy Sarah Jessica Parkert –, mint Oscar de la Renta vagy Tommy Hilfiger.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top