Életmód

Megduplázódott a tiniöngyilkosságok száma, a közösségi oldalakat okolják

Főleg a 15-19 éves tinilányok körében nőtt meg aggasztóan az öngyilkosságok száma 2007 óta. A statisztikákat Amerikában készítették, ám figyelmeztető jel lehet nekünk is.

A National Center of Health Statistics felmérése szerint 100.000 tinilányból 5,1 tini öngyilkos lesz. 1975 óta minden évben végeznek ilyen felmérést, soha nem volt még ilyen magas az öngyilkosságok száma. 2007 és 2015 között ugrott meg az arány, 31 százalékkal több fiú vet véget az életének, míg a lányoknál megduplázódott az öngyilkossági kísérletek száma.

Annak ellenére, hogy a lányok körében ilyen növekedés történt, a fiúk négyszer több esetben lesznek ténylegesen öngyilkosok, mint a lányok. A szakértők szerint ez azért van, mert a fiúk biztosabb módszereket választanak. “Ha megnézzük a lányok öngyilkossági kísérleteit, akkor azt látjuk, hogy többen kísérlik meg, de nem sikerül, míg a fiúk nem próbálkoznak, hanem visszafordíthatatlanul megteszik” – nyilatkozta Carl Tishler, az Ohio Állami Egyetem pszichológia professzora. Mert a fiúk általában fegyvert használnak, míg a lányok inkább a gyógyszert vagy a fulladást választják.

Megduplázódott a tini-öngyilkosságok száma, a közösségi oldalakat okolják

 

A kutatók szerint gyanús egybeesés, hogy az elmúlt évtizedben nőtt meg ennyire az öngyilkosságok száma, pont a közösségi oldalak térhódításával egy időben. Az internetes bántalmazás elsődleges célpontjai a tinilányok, és már azt is kimutatták, hogy azok a 14 éves gyerekek, akik több mint 10 órát neteznek a telefonjukon hetente, boldogtalanabbnak érzik magukat. Azt is találták a kutatások során, hogy drasztikusan különbözik ez a generáció minden eddigitől: 40 százalékkal kisebb a szexuális érdeklődésük, kevesebb randira járnak, kevesebb időt töltenek a családjukkal és a barátaikkal. Mindez pedig a tini depresszió melegágya.

A megoldás? Néha szakítsuk ki a gyerekeinket a képernyők vonzásából és csak beszélgessünk velük minél többet.

Ha Te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot.
 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top