Életmód

Iskolaköpeny, egyenruha vagy a saját ruhád?

Szerbiában az új tanévtől kötelező lesz az iskolai egyenruhák viselete. Vajon jót tesz-e az uniformizálás? Gyerekkoromban nekünk még köpenyt kellett viselnünk, és utáltuk.

Elég, ha kimondják a köpeny szót, és én máris érzem a sötétkék nejlon csúszós tapintását, és eszembe jut, mennyire utáltam felvenni. Nyáron meleg volt benne, télen pedig alig tudtam a vastag pulcsimra ráhúzni. Pedig nagyon menő típust vett nekem az anyukám, ugyanis csak az volt megszabva anno, hogy kék köpeny legyen. Valamilyen piros minta is volt benne, az osztálytársaim irigykedtek, hogy mennyire jól néz ki, mégis utáltam. Valószínűleg a lányoknál jobban csak a fiúk gyűlölték, akiknek még ráadásul testidegen is volt egy ruhaszerűség viselete. Alig vártuk, hogy vége legyen a tanításnak, azonnal téptük is le magunkról. Elképzeltem, ha a lányomnak kellene felvennie, biztosan kiakadna, mert neki állandóan melege van, egyébként pedig nagy gondot fordít arra, hogy a lehető legjobban nézzen ki mindennap az iskolában.

forrás: Fortepan
Akinek kellett hordania, valószínűleg nem gondol jó szívvel a nejlon iskolaköpenyre (Fotó: Fortepan)

És a köpeny viselése eltörpül a kötelező egyenruha viselete mellett, na, az lehet csak igazán kellemetlen! Azok a lányok, akik utálnak szoknyát húzni, és mindig nadrágban járnak, most kénytelenek megbarátkozni a szoknya gondolatával. Vagy lehet lányként nadrágot is húzni? Ha rajtam múlna, akkor tuti, hogy lehetne.  Ez volt az egyrészt.

forrás: Fortepan
Nem ismerünk embert, aki szerette volna (Fotó: Fortepan)

Másrészt pedig az nagyon klassz, hogy nem lehet csúfolni vagy bántani a másikat azért, mert nincsenek menő göncei, mert nem elég gazdagok a divatos cuccokhoz. Ez jó dolog, kérdés, hogy az uniformis kötelező viselete garantálja-e ezt… Egyébként mindent, ami kötelező, azt nagyon szokták utálni. Teljesen jogosan, hiszen a szabadság része az is, hogy úgy öltözködünk, ahogy nekünk tetszik. És a világ legmenőbb, legdögösebb egyenruháját is baromi unalmas lehet mindennap viselni. Persze, a világ számos pontján voltak és vannak ma is olyan iskolák, ahol kötelező az egyenruha, aki oda iratkozik be, az vállalja az egyenruha viselését, ahogyan elfogadja az intézmény házirendjének összes többi pontját is.

Szeptembertől a kislányom barátnője új iskolába megy, és nagyon örül neki. Az egyik legfőbb oka a boldogságának, hogy a régi sulijában kötelező volt a köpeny viselése, az újban viszont nem kell egyenruhát hordani.

forrás: Fortepan
Nem lennénk most a szerb diákok helyében (Fotó: Fortepan)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top