Életmód

Bajban a bolygó, soha nem volt ilyen forró a július Ausztráliában

A feljegyzések kezdete óta a legforróbb júliust regisztrálták az ausztrál télben az ötödik kontinens északi részén, ahol számos térségben 3-4,5 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet – közölte kedden a nemzeti meteorológiai szolgálat.

Az Északi Terület több mint száz éve a legforróbb júliusát élte, a térség fővárosában, Darwinban csupán hat olyan éjszaka volt, amikor a hőmérsékleti minimum 20 Celsius-fok alatt volt. Darwinban általában több mint 18 ilyen júliusi éjszakát jegyeztek fel korábban – magyarázta Greg Browning meteorológus, hozzátéve, hogy a terület más térségeiben még melegebb volt. 

Darwin, Ausztrália
Darwin, Ausztrália

Browning az ABC televíziónak elmondta, hogy az Északi Területen az elmúlt hat hónapban az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket mértek annak ellenére, hogy az El Niño jelenség már tavaly véget ért. “Nem egy El Niño utáni meleg évről van szó, jelenleg semleges időjárási állapot van, de nagyon magas hőmérsékletekkel. Nehéz megmondani, hogy ez lesz-e az új normális időjárás, vagy csak időleges eltérésről van szó” – tette hozzá.

Browning szerint egész Ausztráliában 2017-ben számos rekordmagas időjárási adatot jegyeztek fel, ami a globális felmelegedés számlájára írható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top