Életmód

Meghalt Lendvai Anna, a fiatal blogger, aki negyedik tüdejéért küzdött

Anna alig két hete mondta ki az igent szerelmének, és június végén még oroszlánként harcolt egy harmadik tüdőátültetésért.

“24 évesen, két tüdőtranszplantáció és számtalan, fájdalmas, levegőtlen éjszaka és nappal után úgy éreztem, hogy már túl vagyok a nehezén, és csak jó jöhet” – kezdte utolsó blogbejegyzését Lendvai Anna. A fiatal, cisztás fibrózisban szenvedő blogger, aki betegségéről megdöbbentő őszinteséggel, ugyanakkor humorral írt Csak Levegőt! című blogján, június végén még azért küzdött, hogy lehessen egy harmadik tüdőátültetése.

A bejegyzésből kiderül, Anna szervezetében decemberben megjelent egy baktérium, majd egy gomba is, ami tönkretette a 3. tüdejét. A fiatal lány leírta, a gyors kilökődést orvosainak az utolsó utáni pillanatban sikerült megállítaniuk, ám emiatt áprilisban intenzív osztályra került.

Anna nem adta fel a küzdelmet, minden tőle telhetőt megtett azért, hogy újabb tüdőt kaphasson. És míg a transzplantációs bizottság válaszára várt, minden egyes percben küzdött az éltető levegőért:

Igyekszem továbbra is pozitív maradni és harcolni. Felülök, leerőltetem a falatokat, az innivalót, hogy erős maradhassak, amennyire lehet, aztán csinálom a kezeléseket…akkor is, ha lázas vagyok, akkor is, ha fáj levegőt venni. Mert tudom, ha abbahagyom, akkor a hörgőcskék összecsukódnak, és lehet, hogy többé már nem nyílnak ki.

Három hónappal ezelőtt a bizottság az előrehaladott kilökődésre hivatkozva elutasította Anna új tüdőre vonatkozó kérvényét. Nem hitték, hogy ilyen súlyos állapotban túl lehetne élni a műtétet, Annát azonban nem ejtette kétségbe a dolog. Tovább küzdött, hogy javuljanak az értékei, eközben Facebookon közzétett posztjában olyan sorstársakat keresett, akiket hasonló értékekkel operáltak meg.

A fiatal lánynak, aki két héttel ezelőtt mondta ki az igent szerelmének, nem maradt ideje arra, hogy megtalálja azokat az embereket, akik segíthettek volna meggyőzni a bizottságot: tegnap meghalt. Férje, aki az utolsó pillanatig mellette volt, a Facebookon közölte Anna halálhírét, és megható posztban búcsúzott tőle.

Abban hittünk és hiszek, hogy egy jobb világban mindenképpen folytatjuk, csak azért történhetett ez” – írta, majd hozzátette, reméli, Anna már mosolyog, mert megvilágosodott.

Olvass még többet a tüdőátültetésről az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top