Életmód

Gyűlhetnek az aláírások, munkaszüneti nap lehet december 24-e

Megkezdődhet az aláírásgyűjtés december 24-e munkaszüneti nappá nyilvánítása ügyében. Korábban jogorvoslatot nyújtottak be a kérdés hitelesítése ellen, de a Kúria ezt most elutasította.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) június 6-i ülésén hitelesítette egy magánszemély, Bíró Zoltán népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen az a kérdés szerepelt: “Egyetért-e Ön azzal, hogy december huszonnegyedike munkaszüneti nap legyen?”

Az NVB hitelesítő határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, arra hivatkozva, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének. A felülvizsgálati kérelmet a Kúria kedden bírálta el, és végzését közzétette a honlapján. A bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasította el a kérelmet, mert ugyan a kérelmező csatolt ügyvédi meghatalmazást beadványához, a felülvizsgálati kérelmet a kérelmező csak saját kezűleg aláírva, ügyvédi ellenjegyzés nélkül nyújtotta be.

Munkaszüneti nap lehet december 24-e

Az NVB hitelesítő határozatával szemben ezt az egyetlen jogorvoslatot nyújtották be, így a Kúria döntésével jogerőre emelkedett az NVB hitelesítő határozata. A Kúria döntését meg kell jelentetni a Magyar Közlönyben, majd a Nemzeti Választási Iroda elnöke öt napon belül átadja a szervezőnek a hitelesítő záradékkal ellátott aláírásgyűjtőív-mintapéldányt. A népszavazási kezdeményezést csak ezen az íven lehet támogatni.

A szervezőnek 120 napja van összegyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top