Életmód

Hőségriadó és veszélyes ózon – szerdán mindenből kijut nekünk

Szerdán akár 32-37 fok is lehet az ország több területén, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat 8 megyére is figyelmeztetést adott ki. Ezenkívül több hazai nagyvárosban az egészségügyi határértéket meghaladó ózonszennyezettség várható, ami rendkívül káros az emberre és a növényekre is.

Attól tartunk, hogy ha a szerdai napot nem egy légkondicionált helyiségben vagy a strandon töltjük, akkor az nem lesz egy kellemes nap. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint nyolc megyében is a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakul majd, ezért ezeken a területeken másodfokú riasztás van érvényben, de meghosszabbította a másodfokú hőségriasztást az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár is szerda éjfélig. Szerdán a legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti a 37 fokot is. 

Nem elég a hőség, az ózonnal is számolnunk kell

Ezenkívül több hazai nagyvárosban határértéket meghaladó ózonszennyezettség várható az Időkép szerint. A felszínközeli ózonkoncentráció rendkívül káros mind az emberre, mind a növényzetre, jelenléte irritációt vált ki a szemben és a nyálkahártyán, akár a légzőszervek gyulladását is okozhatja, felerősítheti a hörghurutot és az asztmatikus tüneteket, roncsolja a növényzetet, savasítja a környezetet.

A talajközeli ózon jelentős része a kibocsátott légszennyező anyagok átalakulásával jön létre. Keletkezése a légkörbe kerülő nitrogén-monoxidhoz (NO) köthető, ami a gépkocsihasználatból, a fűtési és tüzelési melléktermékekből származik. A nitrogén-monoxidból a napsütés kiváltotta különböző, egymást követő kémiai reakciók során ózon (O3) molekulák jönnek létre a felszín közelében. Reggel a városi forgalom beindulásával és a szennyezőanyag-kibocsátás fokozódásával, majd a kora délutáni erős besugárzás által végbemegy a folyamat. Az ózonkoncentráció ezt követően a késő délutáni órákban éri el a maximumát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top