Életmód

Kedves Te, kérlek, mosakodj reggel, és add át a helyed a buszon az időseknek!

Tömeg, izzadságszag és az ülőhelyek hiánya: ez a reggeli tömegközlekedés, bár már kitört a vakáció. Középkorúak és fiatalok ülnek, az idősek meg állnak. Ne már, ez így nincs rendben!

Sok szerencsés ember reggel beül az autójába, bekapcsolja a légkondit, és begördül a munkahelyére. Mi, többiek, tömegközlekedünk. Félre ne érts, szeretek buszozni, tényleg. Nézelődöm, gondolkozom, híreket olvasok. 40 perc reggel csak magammal. És az emberekkel sincs bajom, kivéve, ha parasztok. Mert vannak minimumok, amit ha magadért nem teszel meg, akkor tedd meg a többiekért! És köszi, ha nem sértődsz meg, egyszerűen csak megérted, hogy a társas közlekedésnek is vannak illemszabályai.

Lécci, mosakodj meg reggel, mert meghalunk a csípős izzadságszagodtól, ha nem teszed! Nem ragaszkodom a zuhanyhoz, elég, ha csak a kiemelten fontos testrészeidet tisztogatod meg alaposan, és utána használj stiftet is, ami segít megőrizni a jó illatot. Ha mindezekre nem vagy képes, akkor ne kapaszkodj mások felett/mellett felemelt hónaljjal, mert elájulnak. Hosszú távon a családod, a kollégáid is értékelik majd, ha nem vagy büdös, és nem öklendeznek a közeledben. Mert ez így embertelen: a büdös testrészek kipárolgásától már reggel nyolckor a hányinger kerülget a buszon, és ez a délutáni hazaúton csak fokozódik. Esetleg a munkahelyeden is moss néha hónaljat, hidd el, nem tart sokáig, és neked is jobb lesz, nem csak a környezetednek.

Ha bedugod a füledbe a fülhallgatódat, az nem jelenti azt, hogy láthatatlanná válsz! Ha felszáll egy idős ember a buszra, nevezetesen egy tényleg reszketeg, öreg néni, akkor süketen is észreveheted, és mivel éppen 20 vagy, akár fel is állhatsz. Voltam terhes, voltam fiatal, nekem is ment, hidd el, nem nagy kunszt, mert te tutira jobban tudsz egyensúlyozni a buszon, mint egy 80 körüli néni. És jó érzés, amikor kedvesen megköszöni, próbáld ki!

Kedves Te, kérlek, mosakodj reggel és add át a helyed a buszon az időseknek!

Nyugodtan telefonálj a járműveken, engem nem zavar, de megkérhetlek arra, hogy ne üvölts? Mert igazából senkit nem érdekelnek a rasszista megjegyzéseid, és egyszer, ha éppen nincs mázlid, akkor valaki még lekever egy jó nagy frászt is neked. Zsidózni, cigányozni, buzizni nem ér, és nemcsak a buszon nem, de sehol sem. Bármit gondolsz, tartsd meg magadnak vagy az elvtársaidnak, mi gyanútlan, utazó tömeg egyáltalán nem vagyunk kíváncsiak a szánalmas és ostoba mondataidra.

Ne nyomkodd a gusztustalan pattanásaidat nyilvánosan, mert nem illik. Sehol! Ilyesmit otthon csinál az ember, vagy kozmetikushoz fordul. Nemcsak a bűz, de ennek a műveletnek a látványa is undorító. Hidd el, jobb lesz így mindenkinek!

Nem tehetsz arról, ha a gyereked nyűgös, hisztis vagy fáradt, és üvölt. De arról igen, ha nem próbálod megnyugtatni. Ha már világra hoztad, akkor törődj is vele, lehet, hogy szép szóval, pici játékkal, halk énekkel sikerül megnyugtatnod, és nem borul ki mindenki körülötted a folyamatos üvöltéstől. Ha mindent megteszel, és nem megy, akkor sajnálunk, hiszen tele a busz szülőkkel, akik már átmentek ezen. Ha csak a telefonodat nyomkodod, akkor kiakadunk, és a gyerekednek sem lesz jobb. És ezt kellett volna az első helyen említenem…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top