Életmód

Nem is gondolnád, hogy ezek a leggyakoribb strandfertőzések

Napsütés, víz, strand – eddig egészen jól hangzik. Azonban rengeteg fertőzést is össze lehet szedni, ha nem vigyázunk. Érdemes ezekre odafigyelni, és nem csak a gyerekeseknek!

Mindenki azt gondolja, hogy a strandon leggyakrabban elkapható fertőzések közül a bőrbetegségek vezetnek, pedig nem. Elsősorban a szemünk és a fülünk gyulladhat be, aztán szép sorjában jön a többi nyavalya.

  • kötőhártyagyulladás
  • külsőhallójárat-gyulladás
  • középfülgyulladás
  • hányás
  • hasmenés

A gyerekeknél nagyon oda kell figyelni arra, hogy a medencében ne nyeljenek túl sok vizet. Ha azt látjuk, hogy fáradt, és sok vizet lenyel, akkor inkább vigyük ki pihenni egy kicsit.

Ezeket a fertőzéseket könnyedén összeszedhetik a gyerekek és a felnőttek is a standokon, azonban a kicsik még jobban ki vannak téve a veszélynek. Miért? Mert a gyerekmedence vize általában melegebb a többi medence hőmérsékleténél, és a melegben tovább megmaradnak a bacik. Arról nem is beszélve, hogy a kisgyerekes anyukák és apukák is egész nap ott álldogálnak a vízben, ami a gombás fertőzéseket is beviszi a medencébe. Az egészen aprók vízi pelusa sem tesz jót a medence tisztaságának, ezeket érdemes legalább óránként cserélni, mert a tartalma az átázástól könnyebben kioldódik a medencében. Aki teheti, éppen a fentiek miatt, inkább természetes vizekben fürödjön, ott sokkal kevesebb kórokozó van a vízben, legalábbis ezt mondják a szakemberek.

Nagyon sok a körömgomba és a gombás fertőzés is a strandokon, éppen ezért a lábmosó használata és a zuhanyzás a medencébe való bemenetel előtt tényleg ajánlott. Az uszodaszemölcsöket is könnyen el lehet kapni, kiirtani viszont nehezebb… A különböző női bajok is könnyen terjednek, aki ezekre érzékeny, különösen gondolja meg, hogy belemegy-e a medencébe, különösen, ha meleg vizű. A rovarcsípések is nagyon gyakoriak, ugyanis az állatok szívesen mennek víz közelébe, szomjasak, és gyorsan megtörténik a baleset. Aki allergiás a méhcsípésre, mindig vigyen magával megfelelő ellenszert, a strandokra pedig különösen!

fotó: MTI/Balázs Attila
Fotó: MTI/Balázs Attila

A hőségben egyébként kalap, sapka használata még a vízben is ajánlott, és a napon hosszasan tartózkodni szigorúan tilos, gyerekkel pedig mindig menjünk árnyékba, és ügyeljünk arra, hogy a nagy melegben sok folyadékot igyon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top