Életmód

A törökök betiltották az Isztambul Pride-ot

A hivatalos magyarázat szerint nem tudják szavatolni a biztonságot, de nem a rendbontókat, hanem a melegbüszkeség napja alkalmából szervezett felvonulás résztvevőit korlátozzák.

Vasárnapra tervezték Isztambulban a melegbüszkeség napja alkalmából tartott felvonulást, de a török hatóságok betiltották a rendezvényt. Az isztambuli kormányzó hivatala szombaton jelentette be, hogy a résztvevők és a turisták biztonsága, valamint a közrend érdekében betiltják az LGBTI-(leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális)-szervezetek tervezte rendezvényt.
    
Az LGBTI-aktivisták a közösségi hálón jelentették be, hogy a Taksim térről induló menetet szerveznek. A kormányzó hivatala szerint a terület tömegdemonstrációkra nem alkalmas, és amúgy sem kaptak érvényes kérelmet a felvonulás engedélyezéséhez. A hivatal arra is hivatkozott, hogy több szervezet komolyan tiltakozott a menet ellen.
   
2014-ben a melegbüszkeségnapi isztambuli meneten részt vevők száma elérhette a százezret is. Ez volt az egyik legnépesebb hasonló rendezvény a muzulmán világban. A hatóságok azóta nem engedélyezték a menet megtartását. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top