Életmód

Sziklaeső temetett be egy falut Kínában

A legfrissebb adatok szerint 141 ember rekedt a föld alatt Kínában, amikor földcsuszamlás zúdult egy falura.

Kína délnyugati részén, Szecsuán tartományban zúdult földcsuszamlás egy hegy lábánál lévő falu, Hszinmóra. A település negyvenhat lakóháza került föld alá. A csuszamlást – a helyi hatóság közlése szerint – feltehetően felhőszakadás okozta.  A törmelék a helyi folyó medrét is elzárta két kilométer hosszan. A hatóságok mentési tervet dolgoztak ki, folyik a katasztrófa okozta károk felmérése – közölte a kínai állami televízió.

Egy helyi rendőrségi vezető szerint több tucat tonnányi szikla zúdult le a falura. Csen Tie-po megerősítette, hogy napok óta tart az esőzés a hegyvidéken. 
    
Mintegy 500 mentő dolgozik a katasztrófa helyszínén, ahol szombaton várhatóan tovább folytatódik az esőzés – jelentette a CCTV.

Egy házaspárt és egy hónapos csecsemőjüket sikerült kimenteni házukból, kórházba szállították őket. Egy másik túlélőt is találtak, de ő “gyenge életjeleket ad” – mondta a televíziónak a helyi mentők egyik vezetője. Ez a legsúlyosabb fölcsuszamlás a térségben a vencsuani pusztító földrengés óta – mondta el Vang Jong-po.
    
A Tibeti-fennsíkkal határos Szecsuán tartományban, Hszinmo falutól néhány tucat kilométerre 2008 májusában 7-es erősségű földrengés pusztított, az áldozatok száma elérte a 87 ezret.
    
A heves esőzés Hunan tartományban is súlyos károkat okozott, Jungsun körzetben egy összeomlott ház romjai alatt egy hét- és egy ötéves gyermek halt meg. A tartományban több mint 466 ezer ember szenvedett károkat, az esőzés okozta árvíz több mint 24 ezer mezőgazdasági területet öntött el.
     

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top