Életmód

Nem tanítják többé az evolúciót Törökországban

A török oktatási bizottság elnöke szerint az evolúció vitatható és túl bonyolult, a kritikusok szerint viszont a török kormány egyre inkább elszakad világi hagyományaitól.

Az evolúció vitatható, ellentmondásos, a diákok számára túlságosan bonyolult – ezzel indokolta a török oktatási bizottság elnöke, hogy Törökországban kikerül a tananyagból az evolúció oktatása. A döntés várhatóan nagy felháborodáshoz vezet az ország világi ellenzéki köreiben – írta pénteken a The Guardian.

Az evolúcióról szóló fejezet kikerül a kilencedikes biológiakönyvekből, és csak az egyetemeken foglalkoznak majd vele. Egy másik változás is érinti a tantervet: csökkenthetik az időt, amelyet a diákok a szekularizáció, azaz az egyház és az állam szétválasztásának tanulmányozására fordíthatnak.

Bírálatok szerint a török kormány egyre inkább megfosztja a közéletet világi hagyományaitól, amelyeket a modern Törökország alapítója, Mustafa Kemal Atatürk fektetett le. A szekuláris ellenzék régóta hangoztatja, hogy Recep Tayyip Erdogan elnök rendszere burkoltan iszlamista program megvalósításán dolgozik, ami ellentétes a köztársaság alapítóelveivel.

Az oktatás kritikus lehet a jövő generációinak formálása szempontjából, tette hozzá a The Guardian, megjegyezve, hogy helyi szinten már voltak kisebb szülői tüntetések amiatt, ahogyan a vallást oktatják.

A Közel-Keleten nincs nagy elfogadottsága az evolúció tanának a fősodor egyházi köreiben, szerintük ugyanis ellentmond a teremtés tanának. Ennek ellenére a darwini tanokat érintőlegesen sok középiskolában tanítják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top