Életmód

Vízhiány miatt vészhelyzetet hirdettek Olaszországban

Vízhiány miatt vészhelyzetet hirdettek két olasz város, Parma és Piacenza térségében. Itt lajtos kocsikról osztják a vizet, és akár el is zárhatják a vízvezetékeket, ha úgy dönt az önkormányzat.

Olaszországot is hatalmas hőhullám sújtja a napokban, az ország több régiójában vízhiány alakult ki a tikkasztó időjárás miatt. Parma és Piacenza környékén a vízkészletek elégtelennek bizonyulnak a nyári kánikulában egyre növekvő vízigény kielégítésére, ezért a polgármesterek kérték a vészhelyzet elrendelését.

A rendkívüli helyzetben az önkormányzatok bizonyos napszakokban teljesen elzárhatják a vízszolgáltatást, vagy páros-páratlan napok szerint működtetik. Van, ahol a lakossághoz tartálykocsikkal visznek vizet. Parma és Piacenza térségében, Emilia Romagna tartományban 2016 ősze óta alig hullott csapadék.

Hatalmas a vízhiány Parma környékén

Kritikus a helyzet Veneto és Friuli-Venezia Giulia tartományban, valamint Szardínia és Szicília szigetén, amelyekben szintén korlátozták a vízhasználást.

Több millió köbméter víz hiányzik

Szardíniában 1922 óta nem esett  ilyen kevés csapadék, a sziget egyes vidékein 90 százalékkal kevesebb víz van a tározókban mint a nyári időszakban lenni szokott. Hasonló a helyzet Szicíliában, ahol a számítások szerint több mint 80 millió köbméter víz hiányzik a szükségletekre. Venetóban majdnem teljesen kiszáradt az Adige folyó, nyolc hónapja alig esik Friuli-Venezia Giuliában.

Emilia Romagnában 20 millió köbméternyi víz hiányzik, ami a Comói-tó vízmennyiségének felel meg. A tartományban a vízhiány miatt teljes kiszáradás fenyegeti a zöldség- és gyümölcsültetvényeket, a napraforgótáblákat, a szőlőket, és súlyos gondokat okoz az állattenyésztők számára is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top