Életmód

Mégsem sózzák agyon a húsokat

Aki eddig azon aggódott volna, hogy agyonsózzák a húskészítményeket és az élelmiszereket a gyártók, most megnyugodhat. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) átfogó ellenőrzésen állapította meg, hogy minden rendben van nitrit- és nitrátfronton.

Átfogó vizsgálatot végzett az uniós élelmiszerpiacon az EFSA, és megállapította, hogy nem éri el a termékek nitrit- és nitrátszintje az egészségügyi határértéket – számolt be a jó hírről a Nébih.

A nitritek és nitrátok nátrium- és káliumsói (E249, E250, E251 és E252) hatóságilag engedélyezett tartósítószerek az unióban. Elsősorban húsok, halak és sajtkészítmények adalékanyagaként használják őket, hogy megakadályozzák a mikrobiális növekedést, ezzel együtt az ideg- és légzőrendszeri bénulást okozó botulizmust, valamint karakteresebb ízt és élénkebb színeket adjanak a húsoknak.

A jelenleg érvényben levő megengedhető napi beviteli érték a nitrátokra napi 3,7 milligramm testtömeg-kilogrammonként, egy 70 kg-os személy esetén tehát 259 mg. A nitritekre vonatkozó, még biztonságosnak ítélt napi bevitelt 0,07 mg/testtömeg-kilogrammban határozták meg.

Az EFSA szakértői fontosnak tartották megbecsülni a nitritből kialakuló és bizonyos előfordulási formájukban rákkeltő nitrózaminok jelenlétét is. A kutatók megállapították, hogy a javasolt szintet nem túllépő nitritbevitel nem jelent számottevő egészségügyi veszélyt a nitrózamin-kitettséget tekintve sem.

A hatóság szerint érdemes további kutatásokat folytatni a nem tápanyagként, hanem a  környezeti szennyezésekből származó nitrit kutatására, amelyek ugyanúgy nitrózaminokká alakulhat a szervezetben, ezek a nitrózamin-szintek növelhetik a fogyasztói egészségügyi kockázatokat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top