Életmód

Nem is hinnéd, mennyire igénybe veszi bőröd a pislogás

El sem hinnénk, de a pislogás nagyon igénybe veszi a bőrünket, rossz hír, de például a mimikai ráncok kialakulásában is jelentős szerepe van.

A pislogás a szem egészségének megőrzéséhez fontos reflex, segítségével a könny állandóan egyenletesen oszlik el a szem felszínén, így védi a kiszáradástól, ugyanakkor azt is megakadályozza, hogy a kórokozók kárt tegyenek szemünkben. Percenként körülbelül hússzor pislogunk, de ez különböző hatásokra megváltozhat, sűrűbb vagy ritkább lehet.

Nem is hinnéd, mennyire igénybe veszi bőröd a pislogás

Tudtad? Egy átlagos, mintegy hat órás alvás utáni napon kilencezret is pislogunk!

A szemhéjakat kívülről az arc bőréhez hasonló bőr fedi. Leginkább a nőknek rossz hír, hogy a pislogás hozzájárul a mimikai ráncok kialakulásához is, így bőrünk mellett a szem, és szemkörnyék ápolására is kellő figyelmet kell fordítani.

Ritkábban pislogunk, ha olvasunk, ekkor a pislogások száma mintegy felére, 10 körülire csökken percenként. Ennél is ritkábban pislogunk a számítógép monitorja előtt, ilyenkor 7-szer lép életbe ez a reflex.

A folyamatosan termelődő, másodpercenként nagyjából napi 1-3 ml könnyet 5-10 másodpercenkénti pislogással oszlatjuk el a szemfelszínen, hogy annak fénytörő felületén mindig kellő mennyiségű legyen belőle. Hiányában a szaru- és kötőhártya pislogásra fájdalmas, érzékeny és sérülékeny lesz. A szem viszket és ég, a látás is homályossá válhat, gyulladás alakulhat ki. Ezek a megbetegedések a szem körüli érzékeny bőrnek sem tesznek jót.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top