Életmód

6 dolog, amit tudnod kell a sikeres állásinterjúhoz

Az egyik legijesztőbb helyzet, amikor ülsz egy állásinterjún, és próbálod kitalálni, mi lenne a legjobb válasz a kérdésekre. Pár mondatba kell belesűrítened minden tudásodat, tapasztalatodat és képességedet.

De mit keresnek egy állásinterjún a munkáltatók? Milyen tulajdonságokra kíváncsiak? Minden kérdésük mögött egy kimondatlan kérdés áll, és a válaszaidból következtetnek arra, hogy megfelelő vagy-e a pozícióra.

Íme 6 gyakori rejtett mondanivaló a kérdések mögött:

1. A kérdésemre válaszolsz?

Azaz ne készülj annyira előre a kérdésekre, hogy úgy hangozzon, mintha betanult válaszokat mondanál. Inkább teljes figyelmet szentelj az interjúztatónak, és válaszolj rá a tőled telhető legjobban.

2. Ésszerű elvárásaid vannak?

Minden munkáltató szeretné, ha elégedett alkalmazottai lennének, akik pozitív légkörben tudnak együtt dolgozni. Ezért ellenőrzi a kérdéseivel, hogy milyen elvárásaid vannak a munkahellyel kapcsolatban. Legyél őszinte magaddal, és vizsgáld meg, hogy az a pozíció hosszútávon tényleg megfelelne-e neked, amire jelentkeztél.

6 dolog, amit tudnod kell a sikeres állásinterjúhoz

3. Jó a problémamegoldó képességed?

Abszolút kritikus pont, ezért kérdezhet a régi munkáidról és hogy azokban hogyan oldottad meg a problémás helyzeteket. Ha azt kezded elemezni, hogy a munkahelynek kell hozzád igazodni, vagy hogy fel szoktál mondani, ha gondod akad egy cégnél, akkor kivágod magad alatt a fát.

4. Tudod, mit szeretnél pontosan?

Az ideális az, ha az állásinterjún laza légkörben tudsz beszélgetni az interjúztatóval, mert ez azt mutatja, hogy van elég önbizalmad és tisztában vagy a saját értékeiddel és azzal, hogy mit szeretnél a munkahelyen elérni. Ha viszont másnak akarod eladni magad, mint aki vagy, az feszültséget teremt, ezért próbálj meg minél relaxáltabban válaszolni a kérdésekre.

5. Akarok veled dolgozni mindennap?

Lehet, hogy te vagy a tökéletes jelölt a munkára, de gyakran ennél még fontosabb, hogy emberileg hogyan ítélnek meg az interjún abból a szempontból, hogy milyen pozitív hatással lehetsz a munkatársaidra. Ha azt látják, hogy megbízható ember vagy jó munkamorállal, és még a tudásod is megvan a munkához, akkor nem fognak visszautasítani.

6. Mit üzen a testbeszéded?

Pár alapszabályra érdemes odafigyelni, még akkor is, ha extrán szorongsz az állásinterjú miatt: húzd ki magad, mosolyogj, vedd fel a szemkontaktust, és ne izegj-mozogj túl sokat. A testbeszéd nem tudatosan, de hat az interjúztatóra, ezért igyekezz legyűrni magadban az idegességet, és viselkedj természetesen, amennyire csak lehet. Ha a legpozitívabb hatást akarod elérni, akkor csak emlékeztesd magad, hogy abban a szobában nem egy nagy céggel, hanem egy emberrel beszélgetsz.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top