Életmód

Elveszik a robotok a munkádat? Most kiderítheted!

Korunk egyik legkínzóbb kérdése, hogy mikor fejlődnek a robotok olyan szintre, amikor már képesek lesznek ellátni a munkánkat, míg mi egyszerűen feleslegessé, és ami még rosszabb, munkanélkülivé válunk. Mondjuk a választ.

Minden egyes technikai innováció hallatán elfog a szorongás, hogy vajon mikor üt be a sc-fi disztópia, és mennyi időnk van még hátra, míg szuperintelligens gépek rabláncára kerülünk? A félelem jogos, hiszen a gépesítés egyre durvább méreteket ölt, a gépek pedig tényleg egyre okosabbak, szóval ideje feltenni a kérdést, mennyi rá az esély, hogy egy robot elvegye a munkánkat?

Elveszik a robotok a munkádat? Most kiderítheted! 

A frappánsan és lényegre törően Will Robots Take My Job? domainen található weboldal pontosan erre a kérdésre keresi a választ. A kalkulátor az Oxfordi Egyetem 2013-as kutatási eredményeit alapul véve próbálja megsaccolni, mennyi esély van rá, hogy a szakmánk rövidesen a gépek uralma alá kerül.

Annyit előre elárulunk, hogy a tanárok például kimondottan jó helyzetben vannak: náluk mindössze 0.95% a gépesítés fenyegetése, de a nehézgépjármű-vezetőknek már sokkal rosszabbul áll a szénájuk – az ő esetükben 79% ez az esély. Ellenőrizd te is a munkádra leselkedő veszélyeket, és tudd meg, hogy a robotok áldozata leszel-e a jövőben!

 

Mashable

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top