Életmód

Így manipulálnak a közösségi oldalak

A közösségi médiának megvannak az előnyei, ám az állandó online jelenlét negatívan befolyásolhatja az életünket.

A tökéletes élet illúzióját tartják fenn a közösségi oldalak, elhisszük, amit látunk, és csak elégedetlenek leszünk a saját életünkkel. Már nemcsak arról szólnak ezek az oldalak, hogy megosztjuk a gondolatainkat az ismerőseinkkel, hanem valamiféle önreklámmá váltak. Megmutatjuk rajtuk, milyen csodás, vidám életünk van, ezzel erősítjük a személyes brandünket.

Akármennyire is tisztában vagyunk azzal, hogy amit látunk, az illúzió, valahol belül mégis elhisszük egy részét, mégis azt gondoljuk, hogy a többieknek remek életük van, nekik minden sikerül, összejött a tökéletes házasság, tökéletes gyerekek, tökéletes karrier. Ettől pedig úgy érezzük, a mi életünk nem túl fényes, nem elég jó, nem kielégítő. Az önértékelésünket lájkokban és követőkben mérjük, másokat annak alapján ítélünk meg, hányan követik őket. Nem is kell talán kihangsúlyozni, hogy mennyire kifacsart látásmód ez, mégis a legtöbben felülünk a közösségi oldalak manipulációjának.

Így manipulálnak a közösségi oldalak

Félsz, hogy lemaradsz

Ahogy görgeted a hírfolyamokat, és látod, hogy mások milyen izgalmas és kalandos életet élnek, nem tudsz nem arra gondolni, hogy te épp a szokásos, kiült kanapén ülsz otthon. Beköltözik az agyadba a gondolat, hogy lemaradsz, kimaradsz, ha nem tartod a lépést a többiekkel, ha máshogy nem, legalább a közösségi oldalakon. Ezért folyamatosan kapcsolódni akarsz, látni, hogyan kellene élni. Minél többet nézed mások csodás életét, annál többször eszedbe jut, hogy mennyire nem értél el semmit az életben – ami nyilván nincs így –, és ettől egyre rosszabbul érzed magad.

Vedd vissza az irányítást!

Úgy tűnik, hogy a közösségi oldalak átvették az uralmat az emberek fölött, mégis rajtad múlik, hogy megnyitod és elolvasod, nem kényszerít rá senki. Ha jobban szeretnéd érezni magad a bőrödben, akkor csökkentsd minimálisra az online jelenlétet.

 

Ez csak illúzió

Gondolj bele, mennyi időt és energiát ölsz abba, hogy a közösségi oldalakon jelen legyél. Olyan, mintha másodállásod lenne. Órákat töltesz azzal, hogy megtervezd, mit írj, milyen fotót tegyél ki, és további súlyos órákat azzal, hogy visszanézd, hányan lájkolták a tartalmadat. És gondolj bele, mennyivel boldogabb lenne az életed, ha azt az időt, amit ezzel eltöltesz, igazi emberek valós társaságában töltenéd.

Keresd fel a barátaidat!

Léteznek emberek a valóságban, akiknek nincs is közösségi oldalakon regisztrációjuk. Általában ők azok, akik felismerték, mennyire káros, ha ezeken az oldalakon múlatják az időt ahelyett, hogy élnének. De ha őket nem is találod meg, a saját barátaiddal sokkal többször érdemes személyesen vagy telefonon kapcsolódni, egészen más élmény emberi hangokat hallani, nem pedig csak feltartott hüvelykujjakkal kommunikálni egymással.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top