Életmód

Ezek a legegészségtelenebb szakmák Magyarországon

A munkahelyi környezet által okozott egészségügyi problémák jóval gyakoribbak, mint gondolnánk. A foglakozási betegségek fő kiváltó okai a munkahelyi környezetben megtalálható vegyi, biológiai vagy fizikai tényezők. Szerintetek melyik szakma a legegészségtelenebb Magyarországon?

János 34 éves, karosszérialakatos. Sokat hegeszt, ezért gyakori, hogy védőszemüveg hordása mellett is begyullad a szeme, ami már sok álmatlan éjszakát okozott neki. De nem csak ez okozott nála óriási problémát: időnként az egész testét piros pöttyök özönlötték el, feldagadt a szeme, a szája, és nagyon viszketett a bőre, több orvosnál is járt, mire kiderült, mi a probléma.

“Rengeteg orvosnál: fogorvosnál, allergológusnál, urológusnál, még természetgyógyásznál is jártam, mire kiderült, hogy fémporallergiám van. Karosszérialakatosként fémlapokkal, elkorrodálódott autók kihegesztésével foglalkozom, így rengeteg fém, vasport lélegeztem be, amitől a szervezetem telítődött, és kiütéseket okozott a bőrömön, amik nagyon viszkettek, égtek, fájtak. Volt, hogy a lábfejem úgy bedagadt, hogy nem tudtam lábra állni. A helyzet egyre súlyosabb lett!” – mesélte. A fotókon is láthatjátok, milyen kiütések voltak János testén.

A legegészségtelenebb szakmák Magyarországon

Nemcsak a hasán, a karján is voltak pöttyök, gyakorlatilag az egész testét beborították.
Nemcsak a hasán, a karján is voltak pöttyök, gyakorlatilag az egész testét beborították.

János főnökei  nem voltak megértőek, végül új szakma után nézett, és tett egy merész lépést: hogy egészségi állapota ne romoljon tovább, új munkahelyet keresett, és hivatásos sofőrnek állt.

“A munkahelyi környezet által okozott egészségügyi problémák jóval gyakoribbak, mint ahogyan azt a felmérések mutatják. A foglakozási betegségek fő kiváltó okai a munka során használatos, a munkahelyi környezetben megtalálható vegyi, biológiai vagy fizikai tényezők. A bőrfelszíni megbetegedések után az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte” – mondta az NLCafénak dr. Jakabfi Rezső üzemorvos.

A munkavállalók elsődleges célja természetesen a munkahely megtartása. Sokaknak azonban szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy jelenlegi munkahelyük súlyos és maradandó egészségkárosodást okozhat. Ilyen esetekben, mint például a 34 éves Jánosé, mérlegelni kell: megéri-e egy olyan szakmában dolgozni, ami súlyosan károsítja az egészségünket.

Ha valakinél panaszok jelentkeznek, első körben forduljon allergológus vagy tüdőgyógyász szakorvoshoz, aki a szükséges vizsgálatok elvégzésével azonosítja a tünetek kiváltóit, majd javaslatot tesz a probléma megoldására, a gyógyszeres kezelés szükségességére.

“Természetesen vannak olyan súlyos, és rendkívüli esetek, amikor a gyógyszeres kezelések, kiírt terápiák nem segítenek. Ilyenkor el kell gondolkodni a munkahelyváltáson, ami nem könnyű feladat, de megoldást jelenthet, ha az adott cégen belül a munkáltatóval megegyezve egy másik munkakört tölt be a munkavállaló” – tanácsolta dr. Jakabfi Rezső.

Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Az egészségre ártalmas szakmák top 9-os listája

Takarító

Néhány takarításhoz használt vegyszernek – még akkor is, ha “környezetbarát” vagy “természetes” jelzőkkel reklámozzák őket – olyan összetevői vannak, amelyek összefüggésbe hozhatók az asztma kialakulásával.

Fodrász

A hajfestékek színezőanyagai foglalkozási eredetű asztmához vezethetnek. Bár az eljárás a vendégekre nézve nem káros, a szakemberek vegyianyag-kitettsége egészen más szintű, hiszen naponta több órán keresztül bánnak a kemikáliákkal.

Gyári munkás

Azon üzemekben, ahol fémekkel, szilikátokkal vagy finom homokkal dolgoznak, jelentősen nő a szilikózisnak nevezett tüdőbetegség, valamint a tüdőrák kockázata.

Egy munkás egy izzó acéldarabot távolít el egy kemencéből a Salzgitter acélipari vállalat kohójában
Egy munkás egy izzó acéldarabot távolít el egy kemencéből a Salzgitter acélipari vállalat kohójában (Fotó: MTI/EPA)

Tűzoltó

Nyilván ha ég valami, közben nagyon sok káros anyag száll a levegőbe. Bár a belélegzett vegyi anyagok mennyisége lényegesen csökkenthető a háton viselt készülék segítségével, tagadhatatlan, hogy a tűzoltók az átlagosnál nagyobb mérgezésveszélynek vannak kitéve.

Útépítők, útkarbantartók

A szabadban dolgozók számára nagy és növekvő egészségügyi kockázatot jelent az erős napsütés, a nagy meleg, valamint az erős UV- (különösen az UV-B) sugárzás. Emellett a kátyúzáshoz, útjavításhoz használatos anyagok belélegzése is súlyosan károsítja az egészséget.

Aszfaltozás Kelenföldön (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)
Aszfaltozás Kelenföldön (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)

Építőipari munkás

A szigetelőanyagként használatos azbeszt számos egészségügyi problémát vethet fel, köztük a tüdőrák veszélyét is. Egy ideje ugyan már nem használják ezt a mérget az építőiparban, de a régi házaknál végzett munkálatok során óhatatlanul is találkozhatnak vele a szakemberek. Belégzése a tüdő varasodásához, szöveteinek elhalásához vezethet.

Vasúti dolgozók

A vasút sokféle szakembert befogad, gépészek, mérnökök, villanyszerelők, szerelők, lakatosok dolgoznak a mozdonyokon, kocsikon. Jenő 20 éve dolgozik a vasútnál, és bizony neki is voltak már kellemetlen élményei. “Sokat flexelek, a legrosszabb, ha a fémforgács a védőszemüveg mellett bepattan a szemembe. Ilyenkor sajnos irány a szemészet, de már hozzászoktam!” – mondja. A zajok, motorhangok sem tesznek jót az ott dolgozóknak, hosszú távon gyakori a halláskárosodás is.

Fotó: Hernád Géza
Fotó: Hernád Géza

Egészségügyi dolgozó

Az orvosok, az ápolók és az adminisztrátorok a betegek miatt az átlagosnál nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve, éppen ezért esetükben fokozott vitamin-, illetve ásványianyag-bevitelre, továbbá megelőző védőoltásokra van szükség.

Hegesztők

Akik hegesztőgépekkel dolgoznak, előfordulhat, hogy az óvatosság ellenére is begyullad a szemük. Tamás 15 éve hegesztő, akinek volt már pár álmatlan éjszakája a szakmája miatt. “Sajnos előfordult, hogy egy hosszú, és nehéz nap után az ágy szélén üldögéltem éjjel, úgy begyulladt a szemem. Csíp, szúr, könnyezik, borzalmas érzés” – mondja Tamás.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top